Pytanie na Śniadanie

WIGILIJNE PRZYSMAKI JURKA NOGALA - barszcz na zakwasie

Wigilijne przysmaki Jurka Nogala – barszcz czerwony i pierogi

KREMOWY BARSZCZ Z PIECZONYCH BURAKÓW 
  • Buraki - 2 kg
  • Jabłka - 1 duże reneta
  • Cytryna - 1 szt.
  • Włoszczyzna – 2 duże pęczki
  • Borowiki suszone - garść
  • Liść, ziele, pieprz
  • Masło klarowane - łyżka
  • Ocet balsamiczny czerwony - ½ szklanki
  • Wino czerwone - ½ szklanki
  • Cukier 3 – 4 łyżki
  • Maliny mrożone 200 g
  • Śmietana 18%
  • Orzechy laskowe
Buraki umyj i upiecz w 190 stopniach 1 i ¼ godz. szczelnie zawinięte w folię aluminiową lub w rękawie do pieczenia. W czasie gdy buraki się pieką, ugotuj bardzo intensywny wywar z grzybów i warzyw podsmażonych na klarowanym maśle. Jabłka upiecz. Ocet balsamiczny i wino zagotuj z łyżką cukru, niech cukier się rozpuści a ocet i wino trochę odparuje. Upieczone buraki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Do buraków, dodaj pieczone jabłka i zalej zredukowanym winnym octem. Zagotuj i wyłącz gaz i zblenduj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Do zupy dodaj łyżkę zmiksowanych lub całych mrożonych malin. Dodaj łyżkę śmietany. Wierzch posyp podprażonymi orzechami

USZKA LUB PIEROGI
Ciasto na uszka:
  • Mąka - 250 g
  • Żółtko z jednego jaja
  • Woda – 130 - 140 ml
Farsz do uszek:
Wersja z kutią
  • Kasza pęczak lub pszenica- szklanka
  • Miód  – ¼  szklanki
  • Mak  –  ½  szklanki
  • Wino półsłodkie 200 ml
  • Rodzynki  -  ½ szklanki podgotowane i namoczone w winie półsłodkim
  • Pomarańcze - 2 szt. Trzeba sparzyć i zetrzeć skórkę.
  • Masło klarowane
Wersja z kapustą i grzybami
  • Cebula 2 szt.
  • Kapusta kiszona 250 g
  • Kapusta świeża 250 g
  • Masło klarowane
  • Borowiki i podgrzybki suszone 200 g
  • Masło
Farsz do uszek z kutią: Kaszę gotuj ok. 25 min, dodaj przesmażone lekko na klarowanym maśle skórki z pomarańczy. Mak zalej wrzątkiem i gotuj aż zmięknie, potem zmiel dwukrotnie w maszynce. Dodaj do kaszy wraz z miodem i rodzynkami odciśniętymi z wina. Wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.
Farsz do uszek z kapustą i grzybami: Cebulę pokrój w półksiężyce i przesmaż na maśle klarowanym, dodaj posiekaną i opłukaną kapustę kiszoną i drobno poszatkowaną kapustę świeżą. Duś aż kapusta zmięknie. Grzyby namocz na noc we wrzątku, porządnie odciśnij (wody z moczenia grzybów nie wylewaj) i przesmaż na klarowanym maśle, dodaj do cebuli z kapustą i smaż z dodatkiem palonego masła. Dopraw gałka muszkatołową, solą i pieprzem.
Ciasto na uszka: Z mąki, żółtka i ciepłej wody z moczenia grzybów zagnieć elastyczne ciasto. Odstaw na chwilę przykryte. Rozwałkuj i powycinaj kwadraty, nałóż farsz (kapustę z grzybami) ulep uszka. Gotuj  2-3 minuty w osolonym wrzątku.
BARSZCZ CZYSTY NA ZAKWASIE BURACZANYM 
Zakwas:
  • Buraki - 1 kg
  • Czosnek
  • Sól
  • Liśc laurowy
  • Ziele angielskie
Wywar na barszcz:
  • Włoszczyzna – 2 duże pęczki
  • Olej
  • Liść, ziele, pieprz
  • Grzyby suszone
  • Susz wigilijny
  • Cynamon laska
  • Ocet balsamiczny czerwony - ½ szklanki
  • Wino czerwone - ½ butelki
  • Buraki umyj i obierz, pokrój w plasterki. 
  • Zakwas (zrób tydzień wcześniej)
Do sterylnego słoika wrzuć kilka ząbków czosnku, liść, ziele odrobinę soli i buraki. Zalej przegotowaną chłodną wodą. Najlepiej nie chlorowaną taką z butelki. Dopilnuj by buraki nie wystawały ponad powierzchnię wody. Słoik przykryj ściereczką i odstaw na kilka dni w ciepłe miejsce. Ugotuj bardzo mocny wywar z włoszczyzny przypraw z suszem i grzybami. Przesmaż warzywa na oleju z laską cynamonu i przyprawami, dodaj grzyby i susz. Gotuj 2 godziny na małym ogniu. Ocet balsamiczny i wino zagotuj z łyżką cukru, niech cukier się rozpuści a ocet i wino trochę odparuje. Odcedź wywar i dolej winnego balsamico. Odcedź zakwas i dolej do wywaru. Zagotuj, wyłącz gaz i dopraw.
Więcej na ten temat