Pęknięty Chleb w stylu hawajskim- 1 okrągły bochenek chleba
- 100 g szynki wędzonej Maestro
- 100 g masła
- 150 g sera cheddar
- 2 ząbki czosnku
- pół pęczka szczypiorku
- sól morska
- 1 dojrzały świeży ananas
- 1 papryczka chili
- pęczek kolendry
Masło rozpuścić w rondlu. Czosnek przecisnąć przez praskę lub rozetrzeć z solą i dodać do masła. Chleb naciąć w kratkę od strony skórki. Ananasa obrać i pokroić w kostkę. Szynkę wędzoną Maestro pokroić w małe paseczki. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Nacięty chleb posmarować masłem czosnkowym, tak by idealnie pokryło całą powierzchnię, łącznie z nacięciami. Do każdego nacięcia włożyć kawałek ananasa, szynki wędzonej Maestro i starty ser. Całość posypać z wierzchu serem, pokrojonym szczypiorkiem i posiekaną papryczką chili. Zawinąć w folię aluminiowa i piec 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po wyjęciu posypać listkami kolendry.
Jajeczne rolki z wędzoną szynką i sosem Muhammara
- 4 jajka „zerówki”
- 6 plastrów Szynki Wędzonej Maestro
- pół kubka sera ricotta
- 1 cytryna
- rukiew wodna, rukola szerokolistna
- grubo mielony czarny pieprz
- masło klarowane
Jajka delikatnie rozkłócić z solą i pieprzem, uważając żeby ich zbyt nie napowietrzyć. Na patelni o nieprzywierającym dnie rozpuścić masło i wlać cienką warstwę masy jajecznej. Usmażyć omlet z dwóch stron, tak by pozostał elastyczny (nie rumienić z wierzchu). Zdjąć na deskę. Omlet posmarować serem ricotta, oprószyć skórką cytrynową i świeżo mielonym pieprzem. Ułożyć plastry Szynki Wędzonej Maestro, zielone liście i zwinąć ruloniki. Pokroić jak roladę. Podawać z sosem Muhammara.
Sos Muhammara
- 2 upieczone czerwone papryki
- 2 ząbki czosnku
- szczypta kuminu w proszku
- szczypta kolendry w proszku
- szczypta płatków chili
- 0,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- sól
- 4 łyżki oliwy
Wszystkie składniki sosu zblendować, przyprawić solą i pieprzem.