Piernik
- 30g masła
- 60g miodu naturalnego
- 60g cukru
- 80g mąki pszennej 450
- 7g przyprawy piernikowej
Zgotować masło i miód. Dodać cukier i gotować do rozpuszczenia. Dodać mąkę i zaparzyć. Ostudzić.
- 50g daktyli
- 50g skórki pomarańczowej kandyzowanej
- 50g siekanych orzechów włoskich
- 50g śliwki suszonej
Posiekać drobno. Dodać do ciasta.
- 60g cukru pudru
- 60g białka
Ubić bezę na zimno. Dodać do ciasta.
- 60g jajek
- 100g mąki pszennej 450
- 5g sody
Dolać płynne jaja. Połączyć mąkę z sodą i dodać do ciasta. Przenieść do ringu. Odpiec w 180C aż wbity patyczek wyjdzie czysty.
Powidła śliwkowe
- 500g śliwek bez pestki
- 50g cukru
- 2g cynamonu
Wszystkie składniki wrzucić do rondla i gotować do pożądanej konsystencji.
Krem czekoladowy
- 200g czekolady Inaya 65% Cacao Barry
- 150g śmietany 36%
- 150g masła
Zagotować śmietanę. Zalać czekoladę. Połączyć. Gdy temperatura spadnie poniżej 35C, dodać masło i zblendować.
Montaż
Piernik przeciąć w połowie. Przesmarować powidłami. Przesmarować kremem czekoladowym. Ułożyć dekoracje świąteczne.