KLUSKI ZIEMNIACZANE/KOPYTKA/SZAGÓWKI/ŚLĄSKIE
- Ziemniaki mączyste 1 kg
- Mąka około 350 g
- Jaja 2 szt.
Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę, dodaj jajko i wymieszaj dokładnie. Mąkę dodawaj stopniowo aż ciasto będzie na tyle zwarte by dało się je uformować . Posól. Na podsypanej mąką stolnicy z kawałka ciasta utocz wałek. Spłaszcz go lekko i nożem na ukos powycinaj kluski. Gotuj kilka minut w osolonym wrzątku. Podawaj z gzikiem, gulaszem albo z czym wolisz.
GULASZ
- Cebula 10 szt.
- Czosnek 1 szt.
- Boczek wędzony 1 kg
- Wołowina łopatka 1,5 kg
- Papryka czerwona
Cebulę pokrój i przesmaż na oleju, dodaj liść laurowy, ziele i czosnek. Smaż chwilę i dodaj pokrojony boczek. Na osobnej patelni przesmaż partiami pokrojoną w kawałki łopatkę. Usmażone mięso dodaj do cebuli z boczkiem. Gorącą patelnię po smażeniu wołowiny zalej wodą zeskrob z patelni resztki mięsa. Wlej wszystko do gulaszu. Duś na małym ogniu około 2 godziny. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Jeśli lubisz dodaj do gulaszu paprykę i pieczarki.
KLUSKI STALOWE (SZARE)
Ciasto:
- Ziemniaki mączyste 500 g
- Mąka 70 - 100 g
- Jaja 1 szt.
- sól
Omasta:
- Cebula
- olej
- Boczek wędzony
- Twaróg lub bryndza
Lub
- Kapusta kiszona
- podgardle
- Natka pietruszki
Ziemniaki umyj i obierz a następnie zetrzyj na tarce o małych oczkach. Włóż do sitka i odciśnij nadmiar wody. Odstaw i czasem zamieszaj żeby się utleniły. Do odciśniętych ziemniaków dodaj jajko, sól i wymieszaj. Dodaj część mąki i wymieszaj. Jeśli jest za rzadkie dodawaj mąkę. Ciasto musi mieć konsystencję gęstego jogurtu. Odstaw na bok. Na patelni zrumień cebulę i boczek.
Lub
Pokrojone drobno podgardle smaż na patelni aż zrobią się skwarki. Kapustę kiszoną opłucz i odciśnij. Posiekaj i przesmaż na oleju aż lekko zmięknie, podlej odrobiną wody i duś kilka minut, gdy odparuje dodaj skwarki z podgardla. Zagotuj wodę i posól. Namoczoną w wodnie łyżką lub łyżeczką wrzucaj kluski na wrzątek. Gotuj około 3 minuty. Gorące kluski omaść: cebulką z boczkiem i posyp twarogiem lub bryndzą, popieprz lub kapustą ze skwarkami i posyp natką.
LENIWE – PIEROGI
Ciasto:
- Twaróg półtłusty 500 g
- Jaja 3 szt.
- Mąka 100-150 g
- Masło 20 g
Omasta:
- Bułka tarta
- Cukier
- Masło
- Lub
- Orzechy laskowe
- Miód
Twaróg dobrze zmiażdż widelcem, dodaj jaja, trochę mąki i roztopione masło. Wymieszaj dokładnie. Ciasto ma być tak gęste aby dało się je formować. Uformuj z niego kulki wielkości rzodkiewek lub wałek i powycinaj kluski. Gotuj w osolonym wrzątku kilka minut. Na patelni podpraż bułkę tartą, dodaj cukier i masło. Omaść nią leniwe. Możesz też leniwe posypać posiekanymi orzechami i polać miodem.