Pytanie na Śniadanie

Przepisy na dania z pasternakiem

W naszej kuchni dania z pasternakiem

Sałatka z pieczonego pasternaku w miodzie
Składniki:
  • 500 g pasternaku
  • 100 ml białego octu winnego
  • 50 g masła
  • 50 g tymianku
  • 200 g miodu
  • 50 g świeżego chrzanu
  • 150 g orzechów laskowych
  • 3 szt.młodej rzymskiej sałaty baby
  • 100 g wędzonej śliwki
Sposób wykonania:
Pasternak myjemy i obsmażamy na oleju złoty kolor. Pod koniec smażenia dodajemy masło, miód i biały ocet winny. Przekładamy do piekarnika nagrzanego do 160 st. C. na ok. 20 minut. Sałatę dzielimy na mniejsze kawałki. Orzechy kroimy wzdłuż. Śliwkę siekamy. Upieczony pasternak kroimy na mniejsze kawałki i posypujemy tartym chrzanem. Na talerzu kładziemy pasternak, liście młodej rzymskiej sałaty i polewamy dressingiem z pieczenia pasternaku, całość posypujemy orzechami i śliwką.

Filet z indyka faszerowany pasternakiem i chrzanem
Składniki:
  • 1 kg fileta z indyka
  • 500 g  pasternaku
  • 100 g chrzanu
  • 100 g suszonej moreli w syropie
  • 50 g  koperku
  • 100 g  mąk pszennej
  • 100 ml białego wina
  • 500 ml śmietany słodkiej 36 %
Sposób wykonania:
Pasternak gotujemy w wodzie z solą i cukrem. Gdy będzie lekko miękki wyjmujemy i kroimy  w drobną kostkę. W misce mieszamy pasternak z chrzanem, pokrojoną suszoną morelą i koperkiem. Indyka rozbijamy tłuczkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Układamy porcję farszu i zwijamy roladkę. Mięso prószymy mąką i obsmaż na oleju. Podlewamy winem, śmietaną i czekamy, aż sos zgęstnieje.

Cream brulle  z pasternakiem i żurawina
Składniki:
  • 450 ml śmietany 36 %
  • 1 szt. laski wanilii
  • 6 żółtek
  • 70 g cukru
  • 500 g pasternaku
  • 0,5 l śmietany 36 %
  • 0,5 l mleka
  • 100 ml miodu
Sposób wykonania:
Pasternak obieramy i kroimy w cienkie plastry. Gotujemy do miękkości w mleku i śmietanie. Gdy będzie miękki miksujemy na puree, doprawimy do smaku miodem. Śmietanę podgrzewamy w rondelku z wanilią i puree z pasternaku. Zagotujemy. Żółtka ubijamy z cukrem, śmietanę przelewamy przez sitko delikatnym strumieniem i dokładnie  mieszamy. Przelewamy do miseczek i wstawiamy w kąpieli wodnej do piekarnika na 450 minut w temp. 150 st. C. Po wyjęciu czekamy, aż masa lekko zastygnie.
Więcej na ten temat