Kotlety z kaszą jaglaną
- szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- mały pęczek natki pietruszki
- 70 g parmezanu
- 6 orzechów brazylijskich
- 2 ząbki czosnku
- sól do smaku
- sok z cytryny
Kaszę gotujemy w dwukrotnej ilości wody z odrobiną soli. Ugotowaną kaszę mieszamy z drobno poszatkowaną pietruszką, startym na drobnej tarce parmezanem, drobno poszatkowanymi orzechami, wyciśniętymi ząbkami czosnku i całość solimy do smaku. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy i z masy formujemy małe kotleciki, które pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni aż się przyrumienią ( ok. 20-25 minut).
Zupa krem z dyni i grochu
- 2 ząbki czosnku
- ½ średniej marchewki
- ½ średniej pietruszki
- 1 mały por
- łyżka masła
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki żółtego grochu
- ok. 200 g dyni hokkaido
- 2 łyżki słodkiej papryki
- sól do smaku
- 2-3 łyżki pestek słonecznika
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy wyciśnięte ząbki czosnku, startą marchewkę, startą pietruszkę i drobno pokrojonego pora. Całość lekko solimy i, co jakiś czas mieszając, dusimy na małym ogniu ok. 10 minut. Wcześniej namoczony groch gotujemy do miękkości, a następnie dodajemy do podduszonych warzyw. Dorzucamy pokrojoną w kostkę dynię, dodajemy ok. 1 szklankę wody, słodką paprykę i gotujemy całość ok. 15-20 minut. Miksujemy i solimy do smaku. Podajemy z pestkami słonecznika uprażonymi na suchej patelni.
Warzywa z curry
- 1 cukinia
- 2 średnie marchewki
- 1 bakłażan
- 2 pomidory malinowe
- 1/3 szklanki gęstego soku pomidorowego
- 2 łyżki masła
- małe opakowanie serka śmietankowego
- łyżka curry ( bez glutaminianu)
- odrobina chili
- sól do smaku
Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojoną w plastry cukinię. Podsmażamy chwilę, dodajemy pokrojonego w cienkie plastry bakłażana i bardzo cienkie plasterki marchewki (najlepiej pokrojonej na mandolinie. Całość dusimy z odrobiną soli, aż warzywa będą się al dente. Następnie dodajemy curry, chili oraz obrane ze skóry, pokrojone w kostkę pomidory i dusimy kolejne 5 minut. Pod koniec dodajemy sok pomidorowy oraz serek śmietankowy i całość delikatnie mieszamy.