Pytanie na Śniadanie

UCZTA DLA DWOJGA – KUCHNIA DLA PRZYSZŁEJ MAMY - kotlety z kaszy jaglanej

Uczta dla Dwojga – zdrowa kuchnia dla przyszłej mamy

Kotlety z kaszą jaglaną
  • szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • mały pęczek natki pietruszki
  • 70 g parmezanu
  • 6 orzechów brazylijskich
  • 2 ząbki czosnku
  • sól do smaku
  • sok z cytryny
Kaszę gotujemy w dwukrotnej ilości wody z odrobiną soli. Ugotowaną kaszę mieszamy  z drobno poszatkowaną pietruszką, startym na drobnej tarce parmezanem, drobno poszatkowanymi orzechami, wyciśniętymi ząbkami czosnku  i całość solimy do smaku. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy i z masy formujemy małe kotleciki, które pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni aż się przyrumienią ( ok. 20-25 minut).

Zupa krem z dyni i grochu 
  • 2 ząbki czosnku
  • ½  średniej marchewki
  • ½  średniej  pietruszki
  • 1 mały  por
  • łyżka masła
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki żółtego grochu
  • ok. 200 g dyni hokkaido
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • sól do smaku
  • 2-3 łyżki pestek słonecznika
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy wyciśnięte ząbki czosnku, startą marchewkę, startą pietruszkę i drobno pokrojonego pora. Całość lekko solimy i, co jakiś czas mieszając, dusimy na małym ogniu ok. 10 minut. Wcześniej namoczony groch  gotujemy do miękkości, a następnie dodajemy do podduszonych warzyw. Dorzucamy pokrojoną w kostkę dynię, dodajemy ok. 1 szklankę wody, słodką paprykę i gotujemy całość ok. 15-20 minut. Miksujemy i solimy do smaku. Podajemy z pestkami słonecznika uprażonymi na suchej patelni. 

Warzywa z curry 
  • 1 cukinia
  • 2 średnie marchewki
  • 1 bakłażan
  • 2 pomidory malinowe 
  • 1/3 szklanki  gęstego soku pomidorowego
  • 2 łyżki masła
  • małe opakowanie serka śmietankowego 
  • łyżka curry ( bez glutaminianu)
  • odrobina chili
  • sól do smaku
Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojoną w plastry cukinię. Podsmażamy chwilę, dodajemy pokrojonego w cienkie plastry bakłażana i bardzo cienkie plasterki marchewki (najlepiej pokrojonej na mandolinie. Całość dusimy z odrobiną soli, aż warzywa będą się al dente. Następnie dodajemy curry, chili oraz obrane ze skóry, pokrojone w kostkę pomidory  i dusimy kolejne 5 minut. Pod koniec dodajemy sok pomidorowy oraz serek śmietankowy i całość delikatnie mieszamy. 
Więcej na ten temat