Nachosy:- 100 g mąki kukurydzianej
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 2000
- 40 g oliwy z oliwek
- 100 g wody
- płaska łyżeczka soli
Wszystkie składniki łączymy i zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta. Odstawiamy na 10 minut, żeby odpoczęło. Rozwałkowujemy cieniutko, na ok. 1 mm grubości i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Kroimy na trójkąty.
Guacamole:
- 1 dojrzałe awokado
- sok z połówki limonki
- garść świeżej kolendry
- pół drobno posiekanej szalotki
- szczypta soli do smaku
Awokado obieramy, skrapiamy sokiem z limonki, dodajemy garść posiekanej kolendry i drobno posiekaną szalotkę. Wszystko dokładnie rozdrabniamy za pomocą drewnianej łyżki. Dodajemy szczyptę soli do smaku.
Pesto:
- 100 g obranych pistacji (200 g pistacji w łupinkach)
- 70 g orzeszków pinii
- 40 g obranych migdałów
- 7 łyżek oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 100 g parmezanu
- 1 cała doniczka bazylii
- 100 ml zimnej wody
- szczypta soli, pieprzu i cukru
30 g pistacji, 30 g orzeszków pinii, 10 g migdałów, 2 łyżki oliwy, 1/3 liści bazylii, przeciśnięte ząbki czosnku i 30 g parmezanu umieszczamy w misie i blendujemy. Dodajemy 3 łyżki oliwy i blendujemy.
Na sam koniec dodajemy resztę składników i stopniowo dolewamy zimną wody - dzięki temu pesto będzie rzadsze. Na sam koniec przyprawiamy szczyptą soli, pieprzem i cukrem. Gotujemy makaron spaghetti i mieszamy z przygotowanym pesto. Na talerzu można makaron skropić jeszcze odrobiną oliwy i posypać orzeszkami.
Ciasto jabłkowe:
- 4 duże jabłka
- 80 g rodzynek
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- 1/2 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 2 łyżki miodu
- 150 g bułki tartej
- 3 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
- 50 g masła
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i prażymy razem z łyżką miodu, łyżeczką cynamonu, łyżeczką imbiru, gałką muszkatołową i rodzynkami. Oddzielamy białka od żółtek i ucieramy żółtka z miękkim masłem i łyżką miodu.
Dodajemy przestudzone jabłka, bułkę tartą i ubite na sztywno białka. Wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy łyżeczkę cynamonu i wylewamy masę do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy przez 45 minut w 180 stopniach. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.