Od kilku tygodni w Warszawie działa nowa restauracja „Raj w niebie” oferująca kuchnię hawajską. Postanowiliśmy sprawdzić, jak smakują hawajskie przysmaki i zachęcić państwa do eksperymentów kulinarnych. W kuchni Pytania na śniadanie: proste dania hawajskie… Kuchnia hawajska to prawdziwa mozaika smaków i wpływów innych kuchni – przede wszystkim amerykańskiej i japońskiej. Na stołach wyspiarzy rządzi ryż, owoce morza, ryby, warzywa, egzotyczne owoce oraz azjatyckie przyprawy – sos sojowy, huli-huli, teryiaki, a także wasabi. Jest kolorowo, zdrowo i świeżo.
- płat świeżego łososia ze skórą
- 1/2 szklanki drobnego cukru
- 1/2 szklanki soli
- 1 trawa cytrynowa
- 1 świeża papryczka chilli
- kieliszek wódki
- 1 cukinia
- Salsa:
- garść świeżych ziół (np. mięta i bazylia)
- 5 łyżek oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 kg kurczaka zagrodowego (część kurczaka wedle upodobań)
- 1,5 łyżki papryki słodkiej
- 1,5 łyżki soli
- 1,5 łyżki cebuli suszonej
- 1,5 łyżki pieprzu cayenne
- 1,5 łyżki pieprzu syczuańskiego
- 1,5 łyżki sproszkowanego czosnku
- 1,5 łyżki papryki wędzonej
- 1,5 łyżki kuminu
- 1/2 szklanki ketchupu
- 1/3 szklanki soku ananasowego
- 1/2 szklanki sosu sojowego
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżka sproszkowanego czosnku
- 2 łyżki sproszkowanego imbiru
- 2 lub 3 łyżki miodu
- 1 łyżka cukru
- Ok. 1,5 kg dyni piżmowej
- 4 gałązki świeżego tymianku
- 0,5 kostki masła
- 4 ząbki czosnku
- Kilka liści sałaty rzymskiej
- 1 l mleka kokosowego
- 0,25 l zimnej wody
- 2 łyżki agaru
- 5 łyżek cukru
- uprażone płatki kokosowe do dekoracji