Pytanie na Śniadanie

PROSTE DANIA KUCHNI HAWAJSKIEJ

Od kilku tygodni w Warszawie działa nowa restauracja „Raj w niebie” oferująca kuchnię hawajską. Postanowiliśmy sprawdzić, jak smakują hawajskie przysmaki i zachęcić państwa do eksperymentów kulinarnych. W kuchni Pytania na śniadanie: proste dania hawajskie… Kuchnia hawajska to prawdziwa mozaika smaków i wpływów innych kuchni – przede wszystkim amerykańskiej i japońskiej. Na stołach wyspiarzy rządzi ryż, owoce morza, ryby, warzywa, egzotyczne owoce oraz azjatyckie przyprawy – sos sojowy, huli-huli, teryiaki, a także wasabi. Jest kolorowo, zdrowo i świeżo.

LOMI SALMON - Łosoś masowany solą, podawany na spaghetti z cukinii
  • płat świeżego łososia ze skórą
Marynata:
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 1/2 szklanki soli
  • 1 trawa cytrynowa
  • 1 świeża papryczka chilli
  • kieliszek wódki
Wszystkie składniki marynaty zblendować. Powstałą przyprawą masować delikatnie płat łososia z obu stron. Schować rybę do lodówki i pozwolić jej marynować się przynajmniej przez dobę. Po tym czasie, pod zimną wodą oczyścić łososia z soli i resztek marynaty. Pozbyć się skóry i pokroić mięso na cienkie plastry.

Spaghetti z cukinii z zieloną salsą
  • 1 cukinia
  • Salsa:
  • garść świeżych ziół (np. mięta i bazylia)
  • 5 łyżek oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
Składniki na zieloną salsę zblendować i dodać szczyptę soli. Surową cukinię pokroić w cieniutkie paseczki przypominające makaron spaghetti. Obtoczyć je w salsie, ułożyć w gniazdo, a na szczycie umieścić plastry wcześniej przygotowanego łososia.

HULI HULI - Kurczak marynowany w aromatycznych, pikantnych przyprawach
serwowany z puree z dyni i smażoną sałatą rzymską
  • 1 kg kurczaka zagrodowego (część kurczaka wedle upodobań)
Marynata huli huli:
  • 1,5 łyżki papryki słodkiej
  • 1,5 łyżki soli
  • 1,5 łyżki cebuli suszonej
  • 1,5 łyżki pieprzu cayenne
  • 1,5 łyżki pieprzu syczuańskiego
  • 1,5 łyżki sproszkowanego czosnku
  • 1,5 łyżki papryki wędzonej
  • 1,5 łyżki kuminu
Natrzeć kurczaka marynatą huli huli i odstawić do lodówki na kilka godzin. W tym czasie przygotowwać sos do polania kurczaka przed i w trakcie pieczenia.

Sos:
  • 1/2 szklanki ketchupu
  • 1/3 szklanki soku ananasowego
  • 1/2 szklanki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżka sproszkowanego czosnku
  • 2 łyżki sproszkowanego imbiru
  • 2 lub 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka cukru
Wszystkie składniki mieszamy i gotujemy chwilę, by się połączyły. Gdy mięso się zamarynuje, obsmażyć je przez kilka minut na rozgrzanym oleju. Następnie polać kurczaka sosem, włożyć go do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec (w zależności od części kurczaka) od 30 do 45 minut. W trakcie pieczenia podlewać sosem.

Puree z dyni:
  • Ok. 1,5 kg dyni piżmowej
  • 4 gałązki świeżego tymianku
  • 0,5 kostki masła
  • 4 ząbki czosnku
Dynię obrać, wydrążyć i pokroić na kawałki. Wszystkie składniki wymieszać, wyłożyć na blaszkę i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni aż do momentu, gdy dynia będzie miękka (30-45 minut). Następnie zblendować kawałki dyni na gładką masę.

Sałata
  • Kilka liści sałaty rzymskiej
Na patelni rozgrzać olej z ząbkiem czosnku. Liście sałaty rzymskiej podsmażyć przez kilka minut.

HAUPIA - klasyczny deser hawajski przygotowywany na bazie mleka kokosowego
  • 1 l mleka kokosowego
  • 0,25 l zimnej wody
  • 2 łyżki agaru
  • 5 łyżek cukru
  • uprażone płatki kokosowe do dekoracji
Mleko kokosowe zagotować z agarem, wodą i cukrem. Przelać do formy i wystudzić. Haupię podawać pokrojoną w plastry, posypaną płatkami migdałów.
Więcej na ten temat