LOMI SALMON - Łosoś masowany solą, podawany na spaghetti z cukinii
- płat świeżego łososia ze skórą
Marynata:
- 1/2 szklanki drobnego cukru
- 1/2 szklanki soli
- 1 trawa cytrynowa
- 1 świeża papryczka chilli
- kieliszek wódki
Wszystkie składniki marynaty zblendować. Powstałą przyprawą masować delikatnie płat łososia z obu stron. Schować rybę do lodówki i pozwolić jej marynować się przynajmniej przez dobę. Po tym czasie, pod zimną wodą oczyścić łososia z soli i resztek marynaty. Pozbyć się skóry i pokroić mięso na cienkie plastry.
Spaghetti z cukinii z zieloną salsą
- 1 cukinia
- Salsa:
- garść świeżych ziół (np. mięta i bazylia)
- 5 łyżek oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
Składniki na zieloną salsę zblendować i dodać szczyptę soli. Surową cukinię pokroić w cieniutkie paseczki przypominające makaron spaghetti. Obtoczyć je w salsie, ułożyć w gniazdo, a na szczycie umieścić plastry wcześniej przygotowanego łososia.
HULI HULI - Kurczak marynowany w aromatycznych, pikantnych przyprawach
serwowany z puree z dyni i smażoną sałatą rzymską
- 1 kg kurczaka zagrodowego (część kurczaka wedle upodobań)
Marynata huli huli:
- 1,5 łyżki papryki słodkiej
- 1,5 łyżki soli
- 1,5 łyżki cebuli suszonej
- 1,5 łyżki pieprzu cayenne
- 1,5 łyżki pieprzu syczuańskiego
- 1,5 łyżki sproszkowanego czosnku
- 1,5 łyżki papryki wędzonej
- 1,5 łyżki kuminu
Natrzeć kurczaka marynatą huli huli i odstawić do lodówki na kilka godzin. W tym czasie przygotowwać sos do polania kurczaka przed i w trakcie pieczenia.
Sos:
- 1/2 szklanki ketchupu
- 1/3 szklanki soku ananasowego
- 1/2 szklanki sosu sojowego
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżka sproszkowanego czosnku
- 2 łyżki sproszkowanego imbiru
- 2 lub 3 łyżki miodu
- 1 łyżka cukru
Wszystkie składniki mieszamy i gotujemy chwilę, by się połączyły. Gdy mięso się zamarynuje, obsmażyć je przez kilka minut na rozgrzanym oleju. Następnie polać kurczaka sosem, włożyć go do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec (w zależności od części kurczaka) od 30 do 45 minut. W trakcie pieczenia podlewać sosem.
Puree z dyni:
- Ok. 1,5 kg dyni piżmowej
- 4 gałązki świeżego tymianku
- 0,5 kostki masła
- 4 ząbki czosnku
Dynię obrać, wydrążyć i pokroić na kawałki. Wszystkie składniki wymieszać, wyłożyć na blaszkę i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni aż do momentu, gdy dynia będzie miękka (30-45 minut). Następnie zblendować kawałki dyni na gładką masę.
Sałata
- Kilka liści sałaty rzymskiej
Na patelni rozgrzać olej z ząbkiem czosnku. Liście sałaty rzymskiej podsmażyć przez kilka minut.
HAUPIA - klasyczny deser hawajski przygotowywany na bazie mleka kokosowego
- 1 l mleka kokosowego
- 0,25 l zimnej wody
- 2 łyżki agaru
- 5 łyżek cukru
- uprażone płatki kokosowe do dekoracji
Mleko kokosowe zagotować z agarem, wodą i cukrem. Przelać do formy i wystudzić. Haupię podawać pokrojoną w plastry, posypaną płatkami migdałów.