Dorsz z brukselką z sosem cytrynowo-estragonowym
Składniki na 4 porcje
- 600 g grzbietu dorsza
- masło
- sól
- pieprz
- Sos cytrynowo-estragonowy :
- 100 ml śmietany
- 100 ml creme fraîche
- skórka starta z 1 cytryny
- 1 łyżka estragonu
- sól,pieprz
- 600 g dyni
- masło
Frytowana brukselka:
- 12 główek brukselki
- frytura lub olej rzepakowy
Przyrządzenie:
Zarumień dorsza na maśle. Dopraw solą i pieprzem. Zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 130°C, aż wewnętrzna temperatura mięsa ryby osiągnie 47°C.
Sos:
Zagotuj śmietanę z creme fraîche. Zetrzyj skórkę z cytryny.Dopraw estragonem, solą i pieprzem.
Dynia:
Obierz dynię i pokrój ją w kostkę.Smaż na maśle, aż zmięknie.Dopraw solą i pieprzem.
Brukselka:
Wykrój głąb z główek brukselki i oderwij listki.Rozgrzej olej do temperatury 170°C . Frytuj listki 3-5 minut, a następnie przełóż na papier, by osączyć je z tłuszczu. Dopraw solą.
Ułóż dorsza i dynię na talerzu. Nałóż łyżką sos.Na koniec rozsyp na talerzu frytowane
Sałatka z buraków i koziego sera z oliwkami i orzechami
- 4 buraki (mogą być w różnych kolorach)
- 2 liście laurowe
- 10 ziaren czarnegopieprzu
- tymianek ,sól
- cukier
- 20 ml octu balsamicznego
- Riccota
- Sałata
- Orzechy
Mus z koziego sera:
- 250 g twarogu koziego
- 25 ml mleka
- 1 listek żelatyny
- 50 ml śmietany 34%
- zredukowany sok z buraków
- 4 buraki
- Vinaigrette
- 50 ml octu malinowego
- 20 ml zredukowanego soku z buraków
- 250 ml oliwy z pestek winogron
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do 180°C.Buraki umieść w garnku z przyprawami i zalej do połowy wodą. Upiecz do miękkości.Po wystudzeniu obierz i pokrój.
Mus z koziego sera:
Namocz żelatynę w zimnej wodzie, a następnie rozpuść w podgrzanym mleku. Zmiksuj z kozim serem i dodaj śmietanę.
Sposób podania:
Wymieszaj mus z koziego sera z redukcją z buraków i nałóż na talerz. Buraki oraz sałatę skrop sosem vinaigrette. Dodaj ricottę i posyp pudrem z oliwek.