Pytanie na Śniadanie

WYKWINTNE POTRAWY ZA 5 ZŁ - dorsz z brukselką

Tania i elegancka kuchnia – wykwintne potrawy za 5 zł

Dorsz  z  brukselką  z  sosem  cytrynowo-estragonowym 
Składniki na 4 porcje 
  • 600 g grzbietu dorsza
  • masło
  • sól
  • pieprz
  • Sos cytrynowo-estragonowy :
  • 100 ml śmietany
  • 100 ml creme fraîche
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 1 łyżka estragonu
  • sól,pieprz
  • 600 g dyni
  • masło
Frytowana brukselka:
  • 12 główek brukselki
  • frytura lub olej rzepakowy
Przyrządzenie:
Zarumień dorsza na maśle. Dopraw solą i pieprzem. Zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 130°C, aż wewnętrzna temperatura mięsa ryby osiągnie 47°C. 

Sos:
Zagotuj śmietanę z creme fraîche. Zetrzyj skórkę z cytryny.Dopraw estragonem, solą i pieprzem.

Dynia:
Obierz dynię i pokrój ją w kostkę.Smaż na maśle, aż zmięknie.Dopraw solą i pieprzem.

Brukselka:
Wykrój głąb z główek brukselki i oderwij listki.Rozgrzej olej do temperatury 170°C . Frytuj listki 3-5 minut, a następnie przełóż na papier, by osączyć je z tłuszczu. Dopraw solą.

Ułóż dorsza i dynię na talerzu. Nałóż łyżką sos.Na koniec rozsyp na talerzu frytowane
 
Sałatka z buraków i koziego sera z oliwkami i orzechami
  • 4 buraki (mogą być w różnych kolorach)
  • 2 liście laurowe
  • 10 ziaren czarnegopieprzu
  • tymianek ,sól
  • cukier
  • 20 ml octu balsamicznego
  • Riccota
  • Sałata 
  • Orzechy 
Mus z koziego sera:
  • 250 g twarogu koziego
  • 25 ml mleka
  • 1 listek żelatyny
  • 50 ml śmietany 34%
  • zredukowany sok z buraków
  • 4 buraki
  • Vinaigrette
  • 50 ml octu malinowego
  • 20 ml zredukowanego soku z buraków
  • 250 ml oliwy z pestek winogron
  • sól
  • pieprz
Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do 180°C.Buraki umieść w garnku z przyprawami i zalej do połowy wodą. Upiecz do miękkości.Po wystudzeniu obierz i pokrój.

Mus z koziego sera:
Namocz żelatynę w zimnej wodzie, a następnie rozpuść w podgrzanym mleku. Zmiksuj z kozim serem i dodaj śmietanę.

Sposób podania:
Wymieszaj mus z koziego sera z redukcją z buraków i nałóż na talerz. Buraki oraz sałatę skrop sosem vinaigrette. Dodaj ricottę i posyp pudrem z oliwek.

Więcej na ten temat