Ciasto z buraka
Składniki:
- 4 średnie pieczone buraki
- 250 g masła
- 400 g ciemnej czekolady (min 70% kakao)
- 50 g cukru z prawdziwą wanilią
- 6 jajek (białka i żółtka oddzielnie)
- 100 g mąki kokosowej
- garść poszatkowanych drobno orzechów nerkowca
- Decorada płatki czekoladowe
- Decorada maczek truskawkowy
Sposób przygotowania:
Buraki szczelnie zawiń w folię (każdy burak w osobnej folii), i upiecz w piekarniku nagrzanym do temp 200 st przez około 50-60 minut. Następnie upieczone buraki zetrzyj na tarce na małych oczkach i pozwól im całkiem wystygnąć. W międzyczasie w kąpieli wodnej (w metalowej misce ustawionej na garnku z wrzącą wodą) rozpuść masło i czekoladę. Pozostaw do ostudzenia. Żółtka ubij z cukrem aż powstanie biała, jednolita masa. Wymieszaj ją z czekoladą z masłem, orzechami, mąką i burakami. W oddzielnej misce ubij na sztywno białka ze szczyptą soli. Do masy z buraczkami partiami dodawaj ubite białka, przy czym zwróć uwagę aby bardzo delikatnie mieszać (aby nie stracić puszystości masy). Dużą blachę wysmaruj masłem i obsyp mąką kokosową. Przełóż masę do formy i piecz w 180 st. C przez 60 minut. Pamiętaj aby nie przesuszyć ciasta. Ważne aby ciasto było ścięte z zewnątrz i lekko drżące i mokre wewnątrz. Po wyjęciu z piekarnika ostudź ciasto. Ciasto można udekorować płatkami czekoladowymi oraz maczkiem truskawkowym.
Bułeczki drożdżowe
Składniki na 10 sztuk bułeczek:
- 160 ml mleka
- 2,5 łyżki cukru
- pół łyżeczki soli
- 60 g jajka
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 30 g roztopionego masła
- 8 g drożdży suchych (1 opakowanie) lub 15 g drożdży świeżych
Dodatkowo:
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka, do posmarowania
Składniki na orzechowe nadzienie:
- 200 g zmielonych orzechów włoskich, pekan i laskowych
- 30 g brązowego cukru
- 70 g muscavado
- Decorada posypka arachidowa prażona
- 80 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- 40 ml rumu (można zastąpić aromatem rumowym, do smaku)
- pół łyżeczki cynamonu
- Decorada karmel solony
Sposób przygotowania:
Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i miękkie (starając się nie dosypywać mąki, mimo iż ciasto będzie się lekko kleiło; polecam wyrabiać mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego lub w maszynie do pieczenia chleba). Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny). Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić, podzielić na 10 równych części (około 65 g każda), formując z nich kulki. Wszystkie składniki na orzechowe nadzienie (w tym posypkę arachidową i karmel solony) łączymy ze sobą i lekko ucieramy tak, by powstałą z nich połączona masa. Każdą część ciasta drożdżowego rozwałkować na placuszek, posmarować nadzieniem, zwinąć jak zwijamy naleśnik i złożyć na pół, naciąć i uformować serca. Przykryć ręczniczkiem, pozostawić na 30 - 40 minut do wyrośnięcia, tak żeby podwoiły swoją objętość. Przed pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym jajkiem