Pytanie na Śniadanie

ŻEBERKA W ROLI GŁÓWNEJ - marynowane i sliwkowe

Niebanalne pomysły na żeberka

Żeberka śliwkowe babci 
żeberka 2 kg

SKŁADNIKI  DO  MARYNATY  
  • sok pomarańczowy  200 ml
  • cukier brązowy 
  • ocet jabłkowy    50  ml
  • skórka z pomarańczy 
  • czosnek,sól
  • papryka słodka,ostra i wędzona
  • rozmaryn,tymianek i majeranek
Składniki łączymy i nacieramy żeberka. Pieczemy 3 godziny w temp.160 stopni 

WYWAR  DO  GOTOWANIA ŻEBEREK  
  • 2 litry wody 
  • 100  gr siano
  • majeranek tymianek 
Sos śliwkowy
  • 1 kg śliwek 
  • cebula
  • cukier brązowy
  • wino czerwone
  • ocet jabłkowy
  • kardamon cynamon gałka muszkatałowa
Cukier brązowy wsypujemy do garnka i karmelizujemy.Na sam   koniec   wrzucamy   cebulę pokrojoną w piórka i  gotujemy  3-5 min, dodajemy śkiwki oraz  ocet  i wino  i przyprawy.Całość gotujemy  aż śliwki bedą się rozpadały potem blendujemy w blenderze .

Żeberka marynowane w kawie
  • 1  kg  żeberek
  • 1/2 szklanki mocnej kawy 
  • 2 łyżki sosu worcestershire
  • 2 łyżki  miodu  gryczanego
  • 1 łyżka musztardy  dijon 
  • 3 łyżki ketchupu  
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 2 łyżeczki czerwonego pieprzu
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 krople tabasco
  • 1/3 łyżeczki chili w proszku lub do smaku
  • Rozmaryn tymianek majeranek
  • sól

Więcej na ten temat