Zapiekany dorsz pod sosem beszamelowym z kalafiorem, rodzynkami i kozim serem
Składniki:
- Filet z dorsza 400 g
- Mleko x 200 ml
- Czosnek x 1 główka
- Sól, pieprz
- Mąka pszenna x 100 g
- Masło x 50 g
- Mleko x 250 ml
- Kalafior x 1 szt.
- Rodzynki x 50 g
- Kozi ser twardy lub twarogowy
- Koperek
Sposób wykonania:
Dorsza pokrój w plasterki o grubości około 3 cm, przełóż do miski, zalej mlekiem i dodaj przekrojoną główkę czosnku. Odstaw do lodówki na 1 h, kalafior pokrój na małe różyczki. W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę i zacznij intensywnie mieszać. Stopniowo dodawaj mleko, które wcześniej marynowało dorsza, mieszaj tak długo aż powstanie sos o gęstej konsystencji . Rybę, rodzynki i kalafior ułóż w żaroodpornym naczyniu, zalej sosem beszamelowym i posyp kozim serem. Zapiekaj w piecu przez około 15 minut w temp. 220 st. C. Po wyjęciu posyp wszystko posiekanym koperkiem.
Zapiekane podudzie z kurczaka w sosie serowym ze szpinakiem, orzeszkami ziemnymi, ziemniakami i tymiankiem
Składniki:
- Podudzie z kurczaka x 4 szt.
- Gorgonzola x 100 g
- Cebula biała, czosnek
- Śmietana 36 % słodka
- Szpinak x 200 g
- Orzeszki ziemne x 100 g
- Ziemniaki x 0,5 kg
- Świeży tymianek x 1 pęczek
Sposób wykonania:
Podudzie z kurczaka dokładnie nasmaruj solą i pieprzem. Cebulę pokrój w piórka, czosnek drobno posiekaj. Podsmaż razem z tymiankiem w rondelku, dodaj śmietanę, szpinak i zagotuj, dopraw do smaku solą i pieprzem. Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plastry, na blaszce ułóż ziemniaki, zalej sosem i na wierzchu ułóż kawałki kurczaka. Piecz w piecu nagrzanym do temp. 170 st. C. przez około 45 minut. Po wyjęciu całość posyp orzeszkami ziemnymi.
Zapiekane warzywa ratatouile z ziołami w sosie pomidorowym
Składniki:
- Cukinia x 500 g
- Bakłażan x 500 g
- Papryka czerwona x 500 g
- Papryka żółta x 500 g
- Cebula biała x 500 g
- Cebula czerwona x 500 g
- Pomidory w puszcze x 500 ml
- Czosnek, cebula biała
- Sól, pieprz czarny
- Tymianek, rozmaryn, oregano, szałwia
- Parmezan x 100 g
Sposób wykonania:
Cebulę białą i czosnek podsmaż w rondelku, dodaj pomidory w puszcze i gotuj około 15 minut aż sos lekko nie zgęstnieje, zmiksuj na gładkiej konsystencji sos. Warzywa pokrój w cienkie plastry, ułóż na przemian w naczyniu i posyp ziołami. Całość zalej gotowym sosem pomidorowym i posyp parmezanem. Zapiekaj w piecu nagrzanym do temp. 220 st. C. przez około 15 minut.