Pytanie na Śniadanie

PYSZNE I SYCĄCE ZAPIEKANKI - zapiekane warzywa

Rozgrzewające zapiekanki na pochmurne dni od Sebastiana Olmy.

Zapiekany dorsz pod sosem beszamelowym z kalafiorem, rodzynkami i kozim serem 
Składniki: 
  • Filet z dorsza 400 g
  • Mleko x 200 ml
  • Czosnek x 1 główka
  • Sól, pieprz
  • Mąka pszenna x 100 g
  • Masło x 50 g
  • Mleko x 250 ml
  • Kalafior x 1 szt.
  • Rodzynki x 50 g
  • Kozi ser twardy lub twarogowy
  • Koperek
Sposób wykonania: 
Dorsza pokrój w plasterki o grubości około 3 cm, przełóż do miski, zalej mlekiem i dodaj przekrojoną główkę czosnku. Odstaw do lodówki na 1 h, kalafior pokrój na małe różyczki. W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę i zacznij intensywnie mieszać. Stopniowo dodawaj mleko, które wcześniej marynowało dorsza, mieszaj tak długo aż  powstanie sos o gęstej konsystencji . Rybę, rodzynki i kalafior ułóż w żaroodpornym naczyniu, zalej sosem beszamelowym i posyp kozim serem. Zapiekaj w piecu przez około 15 minut w temp. 220 st. C. Po wyjęciu posyp wszystko posiekanym koperkiem.

Zapiekane podudzie z kurczaka w sosie serowym ze szpinakiem, orzeszkami ziemnymi, ziemniakami i tymiankiem 
Składniki: 
  • Podudzie z kurczaka x 4 szt.
  • Gorgonzola x 100 g
  • Cebula biała, czosnek
  • Śmietana 36 % słodka
  • Szpinak x 200 g
  • Orzeszki ziemne x 100 g
  • Ziemniaki x 0,5 kg
  • Świeży tymianek x 1 pęczek
Sposób wykonania: 
Podudzie z kurczaka dokładnie nasmaruj solą i pieprzem. Cebulę pokrój w piórka, czosnek drobno posiekaj. Podsmaż razem z tymiankiem  w rondelku, dodaj śmietanę, szpinak i zagotuj, dopraw do smaku solą i pieprzem. Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plastry, na blaszce ułóż ziemniaki, zalej sosem i na wierzchu ułóż kawałki kurczaka. Piecz w piecu nagrzanym do temp. 170 st. C. przez około 45 minut. Po wyjęciu całość posyp orzeszkami ziemnymi.

Zapiekane warzywa ratatouile z ziołami w sosie pomidorowym 
Składniki: 
  • Cukinia x 500 g
  • Bakłażan x 500 g
  • Papryka czerwona x 500 g
  • Papryka żółta x 500 g
  • Cebula biała x 500 g
  • Cebula czerwona x 500 g
  • Pomidory w puszcze x 500 ml
  • Czosnek, cebula biała
  • Sól, pieprz czarny
  • Tymianek, rozmaryn, oregano, szałwia
  • Parmezan x 100 g
Sposób wykonania: 
Cebulę białą i czosnek  podsmaż w rondelku, dodaj pomidory w puszcze i gotuj około 15 minut aż sos lekko nie zgęstnieje, zmiksuj na gładkiej konsystencji sos. Warzywa pokrój w cienkie plastry, ułóż na przemian w naczyniu i posyp ziołami. Całość zalej gotowym sosem pomidorowym i posyp parmezanem. Zapiekaj w piecu nagrzanym do temp. 220 st. C. przez około 15 minut.
Więcej na ten temat