Pytanie na Śniadanie

PROSTE PRZEPISY NA EGZOTYCZNE DANIA - tabboulech

Przyprawy i kolory – to dwa niezbędne składniki na zimne dni

Zimowe tabbouleh - multiwitaminowa sałatka z pietruszki z granatem i orzechem włoskim 
  • 50 g suchego bulguru
  • 1 granat
  • 2 laski selera naciowego
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 50 g posiekanej mięty
  • 100 g posiekanej pietruszki
  • 3 łyżki oliwy
  • 2–3 łyżki melasy z granatów
  • sól, pieprz
Ugotować kaszę al dente, zaczynając od sprażenia jej na małej ilości tłuszczu w szerokim garnku (maks 1,5 cm kaszy), a następnie zalewając ją gorącą wodą pół cm nad poziom kaszy. Selera umyć i pokroić na cienkie plasterki. Granat „wystukać”. Wszystko wymieszać w misce z ziołami i orzechami. Doprawić oliwą, solą, pieprzem i melasą z granatów

Arakowy kurczak z pomarańczową sałatką z arganem
  • 4 piersi z kurczaka, ze skórą
  • 1 łyżka soli + 1 litr wody
  • 1 łyżka ziaren anyżu
  • łyżeczka pieprzu
  • 100 ml araku lub ouzo lub pastis
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 pomarańcze
  • garść czarnych oliwek
  • 1 czerwona cebula
  • 4 łyżki oleju arganowego
  • Sól, pieprz
  • masło klarowane do smażenia
Sól rozpuścić w zimnej wodzie. Piersi kurczaka moczyć w solance przez 30 minut. Wyjąć i  osuszyć. Natrzeć roztartymi ziarnami kopru włoskiego i pieprzem, nasmarować oliwą i spryskać ouzo. Zostawić do zamarynowania na 2 godziny w lodówce. 
Przygotować pomarańcze. Wyfiletować, odcinając skórkę i wycinając cząstki  pomarańczy spomiędzy poszczególnych błon. Doprawić solą, pieprzem, olejem arganowym, dodać pokrojone w plasterki oliwki i cebulę skrojoną w piórka.
Kurczaka przysmażyć na klarowanym maśle. Najpierw od strony skóry, do  zarumienienia, następnie na drugiej stronie. Przełożyć na blaszkę i dopiec w piekarniku w 170°C przez ok. 15 minut. Podawać z czarnym ryżem i sałatką z pomarańczy.

Więcej na ten temat