Gęś z jabłkami
1 cała gęś (najlepiej biłgorajska)
5 całych koszteli
10 ząbków czosnku
1 łyżeczka cynamonu w proszku
200 ml esencjonalnego wywaru drobiowego
2 limonki
5 gałązek rozmarynu
1 łyżka stołowa cukru
Sól, pieprz
Gęś nacieramy dokładnie solą i pieprzem na przynajmniej dobę przed pieczeniem. Oprószamy cynamonem, do środka wkładamy czosnek, rozmaryn i pieczemy pod bardzo szczelnym przykryciem około 3 godziny w temperaturze 160 stopni. Kiedy gęś jest gotowa wyjmujemy ją z piekarnika, studzimy, porcjujemy po czym skrapiamy sokiem z limonki wymieszanym z cukrem i wraz z jabłkami pieczemy kolejne 15 minut podlewając wywarem jeśli będzie potrzeba. Podajemy z kaszą lub soczewicą.
Szczupak z kasztanami
1 cały szczupak o wadze około 1.5 kg
garść kasztanów jadalnych
szczypta gałki muszkatołowej
150 ml wina białego wytrawnego
1 cytryna
2 łyżeczki cukru
olej roślinny
sól,pieprz
Rybę oczyścić z łuski i pokrajać w dzwonka. Oprószyć solą i pieprzem i podsmażyć na gorącym oleju po minucie z każdej strony po czym dodać wino, cukier, sok z cytryny oraz kasztany i gotować pod przykryciem około 10 minut. Podawać z pieczonymi warzywami.
Arkas króla Jana III Sobieskiego
1 litr mleka
1 cytryna
6 kurzych żółtek
szczypta szafranu
200 ml czerwonego wina
50 ml wódki różanej
100 ml miodu wielokwiatowego
4 figi suszone
Żółtka rozcieramy dokładnie z cukrem. Mleko wlewamy do małego rondla, dodajemy żółtka, szafran i na bardzo wolnym ogniu podgrzewamy całość. Figi gotujemy w winie do momentu aż odparujemy całość. Arkas studzimy, dodajemy miód i wylewamy na talerz. Podajemy z figami skropionymi odrobiną wódki różanej .