Pytanie na Śniadanie

Kuchnia rodem z „Pana Tadeusza” - szczupak

W Panu Tadeuszu Adam Mickiewicz, wspominając z nostalgią odchodzący w przeszłość barwny świat szlacheckich wartości i zwyczajów poświęcił też nieco uwagi staropolskiej kuchni. Perypetie uczestników ostatniego zajazdu na Litwie zakończyła ostatnia uczta staropolska przygotowana pod kierunkiem Wojskiego. Dziś odtwarzamy potrawy z tej uczty.

Gęś z jabłkami   
1 cała gęś (najlepiej biłgorajska) 
5 całych koszteli 
10 ząbków czosnku 
1 łyżeczka cynamonu w proszku
 200 ml esencjonalnego wywaru drobiowego
 2 limonki 
5 gałązek rozmarynu 
1 łyżka stołowa cukru 
Sól, pieprz   

Gęś nacieramy dokładnie solą i pieprzem na  przynajmniej dobę przed pieczeniem. Oprószamy cynamonem, do środka wkładamy czosnek, rozmaryn i pieczemy pod bardzo szczelnym przykryciem około 3 godziny w temperaturze 160 stopni. Kiedy gęś jest gotowa wyjmujemy ją z piekarnika, studzimy, porcjujemy po czym skrapiamy sokiem z limonki wymieszanym z cukrem i wraz z jabłkami pieczemy kolejne 15 minut podlewając wywarem jeśli będzie potrzeba. Podajemy z kaszą lub soczewicą.   

Szczupak z kasztanami   
1 cały szczupak o wadze około 1.5 kg 
garść kasztanów jadalnych
 szczypta gałki muszkatołowej 
150 ml wina białego wytrawnego
 1 cytryna 
2 łyżeczki cukru 
olej roślinny 
sól,pieprz   

Rybę oczyścić z łuski i pokrajać w dzwonka. Oprószyć solą i pieprzem i podsmażyć na gorącym oleju po minucie z każdej strony po czym dodać wino, cukier, sok z cytryny oraz kasztany i gotować pod przykryciem około 10 minut. Podawać z pieczonymi warzywami.   Arkas króla Jana III Sobieskiego   1 litr mleka 1 cytryna 6 kurzych żółtek szczypta szafranu 200 ml czerwonego wina 50 ml wódki różanej 100 ml miodu wielokwiatowego 4 figi suszone   Żółtka rozcieramy dokładnie z cukrem. Mleko wlewamy do małego rondla, dodajemy żółtka, szafran i na bardzo wolnym ogniu podgrzewamy całość. Figi gotujemy w winie do momentu aż odparujemy całość. Arkas studzimy, dodajemy miód i wylewamy na talerz. Podajemy z figami skropionymi odrobiną wódki różanej .   
Więcej na ten temat