WUZETKA
Ciasto:
- 6 jajek
- 140 g cukru
- 100 g masła
- 40 g mąki pszennej
- 40 g kakao
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 ml kawy
- Konfitura różana
Krem:
- 500 ml śmietanki 36%
- 40 g cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- Masa czekoladowa:
- 2 tabliczki czekolady
- 40 ml śmietanki 36%
Ubij żółtka z cukrem. Mieszając dodaj ubitą pianę z białek. Gdy masa będzie jednolita dodaj powoli kakao z mąką i proszkiem do pieczenia. Masę wylej do formy. Piecz 15-20 minut w 180 stopniach. Zimną śmietankę ubij na sztywną pianę, dodaj cukier puder i sok z cytryny. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, dodaj gorąca śmietankę i wymieszaj. Ostudzony biszkopt przekrój na pół. Nasącz kawą obie połówki. Dolną połówkę posmaruj cieniutko konfiturą i nałóż bitą śmietanę. Druga połówkę posmaruj konfiturą i przykryj nią warstwę śmietany. Na wierzchu równo rozprowadź masę czekoladową.
CIEPŁE LODY
- 100 ml wody
- Cukier ok 250 g
- 3 białka jaj
- Ocet
- Wafelki do lodów
- 100 g czekolady
- Masło
Rozpuść cukier w wodzie z octem i gotuj na średnim ogniu aż zgęstnieje. Będzie gotowy gdy z wyjętej z syropu łyżki będzie się ciągnął cienki włos. Ubij białka. Do białek wlewaj cienkim strumieniem syrop z cukru. Ubijaj aż zgęstnieje, wystudź. Chłodną gęstą pianę włóż do wafelków za pomocą rękawa cukierniczego. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z łyżeczką masła. Polej masą czekoladową lody. Schłódź w lodówce.
BLOK CZEKOLADOWY
- 400 g herbatników
- 200 g orzechów
- 200 g masła
- 150 ml wody
- 100 g cukru
- 400 g mleka w proszku
- 4 łyżki kakao
Posiekaj orzechy. Pokrusz herbatniki. Rozpuść w rondelku masło z wodą i cukrem. Zagotuj i dodaj kakao wymieszane z mlekiem, wymieszaj dokładnie trzepaczką, żeby masa była gładka. Wsyp pokruszone ciasteczka i orzechy. Wymieszaj. Gotową masę włóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, mocno ugnieć i wyrównaj. Gdy wystygnie schłódź w lodówce.