Pytanie na Śniadanie

Słodka kuchnia Jurka Nogala - wuzetka

Lody na ciepło, blok czekoladowy, wuzetka - jak zrobić takie desery w domu? W naszej kuchni Jerzy Nogal, zademonstruje jak przygotować te właśnie słodkości.

WUZETKA 
Ciasto: 
  • 6 jajek
  • 140 g cukru
  • 100 g masła
  • 40 g mąki pszennej 
  • 40 g kakao 
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 ml kawy
  • Konfitura różana 
Krem: 
  • 500 ml śmietanki 36% 
  • 40 g cukru pudru 
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Masa czekoladowa: 
  • 2 tabliczki czekolady
  • 40 ml śmietanki 36% 
Ubij żółtka z cukrem. Mieszając dodaj ubitą pianę z białek. Gdy masa będzie jednolita dodaj powoli kakao z mąką i proszkiem do pieczenia. Masę wylej do formy. Piecz 15-20 minut w 180 stopniach. Zimną śmietankę ubij na sztywną pianę, dodaj cukier puder i sok z cytryny. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, dodaj gorąca śmietankę i wymieszaj. Ostudzony biszkopt przekrój na pół. Nasącz kawą obie połówki. Dolną połówkę posmaruj cieniutko konfiturą i nałóż bitą śmietanę. Druga połówkę posmaruj konfiturą i przykryj nią warstwę śmietany. Na wierzchu równo rozprowadź masę czekoladową.

CIEPŁE LODY
  • 100 ml wody 
  • Cukier ok 250 g
  • 3 białka jaj
  • Ocet
  • Wafelki do lodów 
  • 100 g czekolady
  • Masło
Rozpuść cukier w wodzie z octem i gotuj na średnim ogniu aż zgęstnieje. Będzie gotowy gdy z wyjętej z syropu łyżki będzie się ciągnął cienki włos. Ubij białka. Do białek wlewaj cienkim strumieniem syrop z cukru. Ubijaj aż zgęstnieje, wystudź. Chłodną gęstą pianę włóż do wafelków za pomocą rękawa cukierniczego. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z łyżeczką masła. Polej masą czekoladową lody. Schłódź w lodówce. 

BLOK CZEKOLADOWY
  • 400 g herbatników 
  • 200 g orzechów 
  • 200 g masła
  • 150 ml wody
  • 100 g cukru
  • 400 g mleka w proszku 
  • 4 łyżki kakao 
Posiekaj orzechy. Pokrusz herbatniki. Rozpuść w rondelku masło z wodą i cukrem. Zagotuj i dodaj kakao wymieszane z mlekiem, wymieszaj dokładnie trzepaczką, żeby masa była gładka. Wsyp pokruszone ciasteczka i orzechy. Wymieszaj. Gotową masę włóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, mocno ugnieć i wyrównaj. Gdy wystygnie schłódź w lodówce. 
Więcej na ten temat