Pytanie na Śniadanie

Finaliści programu „Bake off! Ale ciacho” - zapraszamy na finał

Dziś w naszej kuchni finaliści programu „Bake off! Ale ciacho”, zaprezentują swoje umiejętności. Antoni Rochala przygotuje jesienne mississippi, Małgorzata Rybacka bezę Pavlova, a Agata Dobrzykowska „śliwkę dołem do góry”.

Jesienne mississippi mud cake:
  • 125 g masła
  • 125 g czekolady gorzkiej
  • łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 90 ml wrzątku
  • 150 g mąki
  • pół łyżeczki kardamonu
  • pół łyżeczki cynamonu
  • łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka sody
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 40 g kakao
  • 125 g drobnego cukru
  • 2 jajka
  • 60 ml kefiru
  • łyżka oleju
  • 250 g ricotty
  • 100 g pokrojonej w kostkę dyni
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Czekoladę roztopić z masłem w garnku.Kawę zalać wrzątkiem i wymieszać z czekoladą. Dodać do tego dynię, skórkę pomarańczową i ricottę. Jajka, kefir i olej roztrzepać w miseczce. Pozostałe, suche składniki wymieszać w drugiej misce. Miksując mikserem suche składniki dodać masę z jajek, kefiru i oleju. Następnie wlać powoli masę czekoladową. Dokładnie miksować jeszcze chwilkę. Przelać ciasto do okrągłej formy 26 cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia oraz brzegami wysmarowanymi masłem. Ciasto piec w 160 stopniach przez około godzinę.

"Śliwka dołem do góry"
  • 200g masła
  • 190g cukru
  • 1 laska wanilii
  • 3 całe jajka
  • 2 żółtka
  • pół szklanki mleka
  • 250g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g orzechów włoskich mielonych
  • śliwki
  • sól
Masło utrzeć z cukrem dodając miąższ z jednej laski wanilii i jajka. Do powstałej masy dodać pół szklanki mleka, mąkę i proszek do pieczenia. Na patelni o średnicy 28cm z metalową rączką  rozpuścić 100g masła i skarmelizować na nim 150g cukru trzcinowego. Śliwki ułożyć na skwierczącym maśle z cukrem, położyć ciasto na śliwki, wstawić do nagrzanego piekarnika do 180'C i piec 45 minut. Po lekkim przestygnięciu na patelnię nałożyć talerz i szybkim ruchem, obracając patelnię o 180 stopni wyłożyć ciasto na talerz.

Beza Pavlova
  • 6 białek
  • 300 gr drobnego cukru
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
Curd z mango
  • 2 mango
  • 4 żółtka
  • 45 gr masła
  • 45 gr soku z cytryny
Krem cytrynowy
  • 112 g żółtek
  • 200 g mleka
  • 130 g soku z cytryny
  • Skórka z 1 cytryny
  • 200 g białej czekolady
  • 15 g żelatyny
Więcej na ten temat