1. Krem z pasternak z miodu, imbiru i gruszką
Składniki:
Pasternak x 1 kg
Miód x 200 ml
Imbir x 200 g
Masło x 100 g
Mleko 3,2 % x 1 l
Śmietana 36 % x 1 l
Chrzan w słoiczku 100 g
Gruszka x 500 g
Szczypiorek x 300 g
Sposób wykonania:
Pasternak obierz i pokrój w drobną kostkę, podsmaż w rondelku razem z imbirem, zalej mlekiem i śmietaną. Gotuj aż do miękkości, następnie zmiksuj na gładkiej konsystencji krem. Dopraw do smaku solą, chrzanem i miodem. Nalej do naczynia a następnie na górę ułóż pokrojone kawałki gruszki.
2. Jajka poche z kapustą włoską, szczypiorkiem i sosem bechamelowym
Składniki:
Jajka x 5 szt
Ocet biały winny x 100 ml
Sól, pieprz czarny
Kapusta włoska x 1 szt.
Szczypiorek x 200 g
Masło x 300 g
Mąka x 100 g
Mleko x 1 l
Gałka muszkatołowa
Sposób wykonania:
Jajka poche gotuj w posolonej wodzie z octem aż białko się zetnie a żółtko będzie nadal płynne. Kapustę włoską podziel na liście i gotuj w wodzie aż do miękkości, następnie liście pokrój w julienne. Pokrojoną kapustę podsmaż na maśle ze szczypiorkiem i dopraw do smaku. Masło rozpuść na patelni, dodaj mąkę i mieszaj aż zacznie się ścinać, zalej mlekiem i gotuj aż sos będzie miał odpowiednia konsystencję. Dopraw do smaku solą i gałką muszkatołową. Na talerzu ułóż „gniazdo” z kapusty włoskiej, następnie włóż w nie jajko i wszystko zalej sosem.
3. Pudding ryżowy z cynamonem, kardamonem i śliwkami
Składniki:
Ryż x 500 g
Mleko x 2 l
Kardamon,
anyż,
cynamon,
chili w proszku
Śliwki x 2 kg
Miód x 200 ml
Cukier puder x 100 g
Sposób wykonania:
Ryż ugotuj w mleku z przyprawami, następnie gdy będzie już miękki przełóż do innego naczynia i wstaw do zapiekania. Śliwki przekrój na mniejsze kawałki, gotuj na wolnym ogniu aż całość się rozpadnie, dopraw do smaku cukrem lub miodem. Wyjmij pudding, polej go sosem śliwkowym, posyp kawałkami śliwki i zasyp cukrem pudrem.