Jakub Steuermark proponuje przepisy na dania dla osób, którym mleko szkodzi. W naszej kuchni użyjemy po prostu mleka i śmietany bez laktozy i przygotujemy klasyczne, łatwe, ale pełne mleka potrawy, na które „bezlaktozowcy” mogą sobie pozwolić. Jakub przyrządzi dziś kaszę jaglaną na mleku bez laktozy z nasionami chia, jagodami goji i siemieniem lnianym, podana z pieczonymi owocami, naleśniki gryczane na bezlaktozowym mleku nadziewane bezlaktozowym twarogiem z rodzynkami i cynamonem polane syropem klonowym oraz deser z tapioki, mleka kokosowego, kukurydzy i orzechów makadamia.
- 250 g kaszy jaglanej
- 30 g nasion chia
- 50 g jagód goja
- 30 g siemienia lnianego całego
- 2 łyżki jesiennego miodu spadziowego
- 1 litr mleka bezlaktozowego chudego
- 500 g surowych śliwek
- 1 litr mleka bezlaktozowego tłustego
- 3 jaja
- 150 g cukru brązowego
- mąka gryczana do zagęszczenia masy naleśnikowej
- 2 łyżki oleju
- 250 g bezlaktozowego chudego twarogu lub koziego
- 50 g rodzynek
- 1 opakowanie cynamonu, syrop klonowy
- 300 g drobnej suchej tapioki
- 1 litr mleczka kokosowego
- 1 puszka słodkiej kukurydzy
- 100 g orzechów macademia