Pytanie na Śniadanie

Proste dania z mlekiem bez laktozy - kasza jaglana z owocami

Jakub Steuermark proponuje przepisy na dania dla osób, którym mleko szkodzi. W naszej kuchni użyjemy po prostu mleka i śmietany bez laktozy i przygotujemy klasyczne, łatwe, ale pełne mleka potrawy, na które „bezlaktozowcy” mogą sobie pozwolić. Jakub przyrządzi dziś kaszę jaglaną na mleku bez laktozy z nasionami chia, jagodami goji i siemieniem lnianym, podana z pieczonymi owocami, naleśniki gryczane na bezlaktozowym mleku nadziewane bezlaktozowym twarogiem z rodzynkami i cynamonem polane syropem klonowym oraz deser z tapioki, mleka kokosowego, kukurydzy i orzechów makadamia.

Kasza jaglana na bezlaktozowym mleku z nasionami chia, jagodami goji i siemieniem lnianym, podana z pieczonymi owocami
Składniki:
  • 250 g kaszy jaglanej
  • 30 g nasion chia
  • 50 g jagód goja
  • 30 g siemienia lnianego całego
  • 2 łyżki jesiennego miodu spadziowego
  • 1 litr mleka bezlaktozowego chudego
  • 500 g surowych śliwek
Wykonanie: kaszę opłucz kilkakrotnie na zmianę gorącą i zimną woda, zalej małą ilością mleka i gotuj. Gdy mleko będzie odparowywało dolewaj je kilkakrotnie i mieszaj. Umyj i wypestkuj śliwki. Podsmaż je krótko na patelni z miodem i wstaw do  pieca nagrzanego na 180 stopni do końca gotowania kaszy. Gdy kasza jest miękka dodaj nasiona chia, jagody goja i siemię. Wszystko wymieszaj i podawaj z pieczonymi śliwkami. Całość polej sosem ze śliwek i miodu

Nalesniki gryczane na bezlaktozowym mleku nadziewane bezlaktozowym twarogiem z rodzynkami i cynamonem
Składniki:
  • 1 litr mleka bezlaktozowego tłustego
  • 3 jaja
  • 150 g cukru brązowego
  • mąka gryczana do zagęszczenia masy naleśnikowej
  • 2 łyżki oleju
  • 250 g bezlaktozowego chudego twarogu lub koziego
  • 50 g rodzynek
  • 1 opakowanie cynamonu, syrop klonowy
Wykonanie: mleko wymieszaj z jajkami, 100 g cukru, olejem i taką ilością mąki gryczanej aby ciasto miało odpowiednią gęstość. Twaróg wymieszaj z pozostałym cukrem. Rodzynki sparz i dodaj do twarogu. Całość wymieszaj i dodaj cynamon do smaku. Naleśniki smaż cienkie i rumiane. Nadziej je masą twarogową i polej syropem klonowym

Deser z tapioki, mleka kokosowego, kukurydzy i orzechow macademia
Składniki na 6 osób: 
  • 300 g drobnej suchej tapioki 
  • 1 litr mleczka kokosowego 
  • 1 puszka słodkiej kukurydzy
  • 100 g orzechów macademia
Tapiokę zalej połową mleka i wolno gotuj. Mleko dodawaj stopniowo aż całe się połączy z tapioką. Gdy kuleczki tapioki będą przezroczyste dodaj puszkę kukurydzy wraz z jej słodkim sokiem. Podgrzej i wymieszaj. Podawaj z siekanymi i tostowanymi orzechami macademia
Więcej na ten temat