Pytanie na Śniadanie

Oryginalne przepisy na dania z dyni - tarta z dynią i fetą

Dziś Gosia Molska w kuchni proponuje nam dwa oryginalne dania z dyni. Pokazuje jak przygotować wytrawną tartę z musem z dyni i fetą oraz sałatkę na ciepło z pieczoną dynią, kalafiorem i brokułami.

JESIENNA SAŁATKA Z PIECZONYCH WARZYW
  • 1 mała dynia piżmowa
  • 1 mały kalafior
  • 250g brukselki
  • sól morska (najlepiej w płatkach)
  • oliwa z oliwek
  • główka czosnku
  • płatki chilli
na dressing:
  • 1/4 kubka pasty sezamowej tahini
  • 100ml wody
  • sok z połowy cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • pół pęczka natki
Dynię obrać i pokroić w półplasterki o grubości ok 1,5 cm. Kalafior podzielić na różyczki. Brukselkę obrać z wierzchnich liści i naciąć krzyż od spodu. Warzywa ułożyć w brytfance, skropić oliwą, posypać solą i płatkami chilli i piec w temperaturze 180 stopni ok 15-20 minut. Dynia powinna być miękka, a kalafior i brukselka lekko skarmelizowane. Wszystkie składniki dressingu zmiksować na gładką pastę. Warzywa polać dressingiem i od razu serwować.

TARTA Z DYNIĄ I SEREM FETA
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (z zawartością masła)
  • 1 mała dynia hokkaido
  • 100g sera feta
  • 3 jajka
  • 2/3 kubka śmietany 30%
  • gałązka rozmarynu
  • 2 gałązki tymianku
  • sól, pieprz
Dynię obrać i pokroić w cienkie półplasterki. W misce wymieszać jajka ze śmietaną - przyprawić solą, pieprzem i bardzo drobno posiekanymi listkami rozmarynu. Ciasto rozwałkować i ułożyć w foremce do tarty. Przykryć papierem do pieczenia, obciążyć fasolą lub kulkami ceramicznymi do ciasta i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Na przestudzonym lekko cieście ułożyć plasterki dyni i wylać masę jajeczną. Całość posypać pokruszoną fetą i listkami tymianku. Piec jeszcze ok 25 minut aż masa jajeczna zupełnie się zetnie.
Więcej na ten temat