Pytanie na Śniadanie

obiad na listopadowe święta - puree

Jurek Sobieniak – kucharz i Wiktoria Gąsiewska – aktorka „Barw Szczęścia” i „Rodzinki.pl” przygotowują dziś rozgrzewający rodzinny obiad na listopadowe święta. Przyrządzą pieczonego kurczaka z fetą z puree ziemniaczanym oraz sałatką z buraków i pomarańczy, a także upieką czekoladowe ciasto ponczowe.

Pieczony kurczak z fetą
  • 500 g podudzia z kurczaka bez kości
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • Po 3- 4 gałązki świeżego tymianku i majeranku
  • 1 główka czosnku
  • 1 op. sera typu feta
  • 100 g suszonych pomidorów
  • 1 cytryna
  • 1 strączek chili
  • 1 łyżka miodu
  • Sól, pieprz
  • Patyczki do szaszłyków
Udźce lekko rozbijamy tłuczkiem, pieprzymy i smażymy na patelni bez tłuszczu po 2 min. z każdej strony. Ser kroimy na plastry o grubości 0,5 cm. Podsmażone mięso nacieramy posiekanym czosnkiem i kroimy na cztery części, nadziewamy na patyczki, przekładając plastrami fety i suszonymi pomidorami. Do tak przygotowanych szaszłyków dodajemy zioła, ząbki czosnku, cząstki cytryny, chili i olej rzepakowy. Patelnię wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 min. 

Sałatka z  buraków i pomarańczy
  • 2 pieczone buraki 
  • 2 pomarańcze
  • 2 garście szpinaku
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka otartej skórki pomarańczy
  • 1/4 szkl. soku pomarańczowego
  • 50 g pestek dyni i słonecznika 
Umyte buraki lekko solimy i nacieramy olejem, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w temp. 200 st. Pestki prażymy w piekarniku ok. 5-6 min. Szpinak układamy na talerzu. Pomarańcze i buraki obieramy i kroimy. Układamy na szpinaku. Olej rozgrzewamy na patelni razem z otartym rozmarynem i studzimy. Do miski wlewamy sok z pomarańczy, dodajemy skórkę, miód i sos sojowy, dokładnie mieszamy. Na końcu, cały czas mieszając, wolno wlewamy  olej z rozmarynem. Dekorujemy prażonymi pestkami dyni i słonecznika. 

Ponczowe ciasto czekoladowe 
  • 300 g gorzkiej czekolady 
  • 500 g mąki
  • 250 g brązowego cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 500 g  jogurtu
  • 200 g roztopionego masła
  • 300 g powideł śliwkowych
  • 100 g miodu
  • 300 przegotowanej wody 
  • 50 ml rumu
  • Szczypta soli
Wodę mieszamy z miodem i alkoholem. Czekoladę kruszymy i mieszamy z mąką ziemniaczaną. Masło rozpuszczamy i lekko studzimy. Składniki suche i mokre mieszamy oddzielnie. Następnie łączymy obie masy i  mieszamy do  uzyskania jednolitej lepkiej papki, dodajemy czekoladę. Gotową masę przekładamy do formy wyłożonej papierem pergaminowym i pieczemy w temp.  180 st. przez 40 min. Gotowe ciasto lekko studzimy i polewamy ponczem. Podajemy z łyżką powideł.
Więcej na ten temat