Pieczony kurczak z fetą
- 500 g podudzia z kurczaka bez kości
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- Po 3- 4 gałązki świeżego tymianku i majeranku
- 1 główka czosnku
- 1 op. sera typu feta
- 100 g suszonych pomidorów
- 1 cytryna
- 1 strączek chili
- 1 łyżka miodu
- Sól, pieprz
- Patyczki do szaszłyków
Udźce lekko rozbijamy tłuczkiem, pieprzymy i smażymy na patelni bez tłuszczu po 2 min. z każdej strony. Ser kroimy na plastry o grubości 0,5 cm. Podsmażone mięso nacieramy posiekanym czosnkiem i kroimy na cztery części, nadziewamy na patyczki, przekładając plastrami fety i suszonymi pomidorami. Do tak przygotowanych szaszłyków dodajemy zioła, ząbki czosnku, cząstki cytryny, chili i olej rzepakowy. Patelnię wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 min.
Sałatka z buraków i pomarańczy
- 2 pieczone buraki
- 2 pomarańcze
- 2 garście szpinaku
- 100 ml oleju rzepakowego
- 1 gałązka rozmarynu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka otartej skórki pomarańczy
- 1/4 szkl. soku pomarańczowego
- 50 g pestek dyni i słonecznika
Umyte buraki lekko solimy i nacieramy olejem, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w temp. 200 st. Pestki prażymy w piekarniku ok. 5-6 min. Szpinak układamy na talerzu. Pomarańcze i buraki obieramy i kroimy. Układamy na szpinaku. Olej rozgrzewamy na patelni razem z otartym rozmarynem i studzimy. Do miski wlewamy sok z pomarańczy, dodajemy skórkę, miód i sos sojowy, dokładnie mieszamy. Na końcu, cały czas mieszając, wolno wlewamy olej z rozmarynem. Dekorujemy prażonymi pestkami dyni i słonecznika.
Ponczowe ciasto czekoladowe
- 300 g gorzkiej czekolady
- 500 g mąki
- 250 g brązowego cukru
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 500 g jogurtu
- 200 g roztopionego masła
- 300 g powideł śliwkowych
- 100 g miodu
- 300 przegotowanej wody
- 50 ml rumu
- Szczypta soli
Wodę mieszamy z miodem i alkoholem. Czekoladę kruszymy i mieszamy z mąką ziemniaczaną. Masło rozpuszczamy i lekko studzimy. Składniki suche i mokre mieszamy oddzielnie. Następnie łączymy obie masy i mieszamy do uzyskania jednolitej lepkiej papki, dodajemy czekoladę. Gotową masę przekładamy do formy wyłożonej papierem pergaminowym i pieczemy w temp. 180 st. przez 40 min. Gotowe ciasto lekko studzimy i polewamy ponczem. Podajemy z łyżką powideł.