Pytanie na Śniadanie

SŁODKOŚCI DO PORANNEJ KAWY – CANTUCCI

Słodkie śniadania według przepisów Jurka Nogala - proste słodkości na poprawę humoru

CANTUCCI SUPRASKIE
  • Mąka tortowa 500 g
  • Jajka 4
  • Cukier 250 g
  • Masło 100 g
  • Migdały prażone 200 g
  • Proszek do pieczenia ½ łyżeczki
Do posmarowania:
  • jajko
Lekko posiekaj podprażone wcześniej migdały bez skórki. Roztop masło i wymieszaj z jajami, cukrem i proszkiem do pieczenia. Gdy masa stanie się jednolita, powoli dodawaj mąkę ciągle mieszając. Migdały wgnieć w ciasto i uformuj z niego dwa długie wałki. Posmaruj roztrzepanym jajem, połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 20 minut w 180 stopniach. Pokrój wałki na półtoracentymetrowe kawałki i wstaw do piekarnika na 5 minut. Ostudź. Zamiast migdałów możesz dodać posiekaną gorzką czekoladę.

SZYBKI FRANCUZ CZYLI LENIWY JABŁECZNIK Z ORZECHAMI
  • Ciasto francuskie lub filo
  • Miód 3-5 łyżek
  • Masło 82% ½ kostki
  • Jabłka 2-3 szt.
  • Orzechy laskowe garść
Ciasto francuskie rozwałkuj jak się da najcieniej. W foremce, na papierze do pieczenia ułóż warstwę ciasta francuskiego, polej odrobiną miodu i posyp posiekanymi, podprażonymi orzechami. Połóż kolejna warstwę ciasta, wyłóż ją plasterkami jabłek i polej odrobiną roztopionego masła, przykryj warstwą ciasta. Ułóż jeszcze dwie takie warstwy. Piecz 30-40 minut w 180 stopniach. Jeśli używasz filo układaj je po dwa płatki warstwami aż ciasto się skończy.

SPACER BRZEGIEM MORZA
Mąka pszenna 200 g
Mąka migdałowa 50 g
Masło 50 g
Sól
Woda około 100 ml
Serek do smarowania kanapek może być kozi lub bryndza
Miód
Tymianek
Oliwa
Z mąk, roztopionego masła i wody zagnieć elastyczne ciasto i odstaw na pół godziny pod przykryciem niech lekko odsapnie. Rozwałkuj i potnij na prostokąty. Na środku prostokąta (tak jak pierogi) nałóż serek polej odrobiną miodu i posyp tymiankiem. Przykryj drugim prostokątem i złącz dokładnie brzegi. Kształty zależą od twojej inwencji. Piecz 10-15 minut w 180 stopniach. Polej odrobiną oliwy.

KAWA TROCHĘ DALEJ NA POŁUDNIE
  • Kawa drobno zmielona
  • Cukier
  • woda
  • rondelek
Do rondelka wlej 100 ml wody, wsyp płaską łyżeczkę cukru i wstaw na mały gaz. Mieszaj. Gdy cukier zacznie się rozpuszczać wsyp łyżkę kawy i podgrzewaj mieszając co chwilę. Gdy na wierzchu zacznie się robić piana, wytęż uwagę, teraz wszystko potoczy się błyskawicznie. Gdy w pianie pojawi się pierwszy bąbelek zdejmij rondelek z gazu i zamieszaj. Nie dopuść do zagotowania. To jest grecki sposób. Na Bałkanach parzy się kawę trzy razy zestawiając rondelek z gazu po pojawieniu się bąbelka. Jeśli nie słodzisz kawy nie wsypuj cukru.

Więcej na ten temat