Sałatka makaronowa inaczej
200 g makaronu pióra Lubella
1 awokado
4 łyżki oleju rzepakowego
100 g pistacji
1 czerwona cebula
1 pęczek natki pietruszki
100g sera cheddar
1 ząbek czosnku
1 główka sałaty rzymskiej
Makaron gotujemy w wodzie według czasu podanego na opakowaniu. Czosnek miksujemy z natką pietruszki i tartym serem na gładką masę następnie przy pomocy 2 łyżek formujemy nieforemne kulki. Pistacje obieramy i siekamy. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju, dodajemy posiekane pistacje i makaron wszystko mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy z pokrojonym w kostkę awokado. Przekładamy na talerz i dekorujemy sałatą oraz kulkami z sera i pietruszki.
Spaghetti w pesto orzechowo-dyniowym z kurczakiem zapiekane po serem brie
500 g spaghetti Lubella
300 g wędzonej piersi z kurczaka
100 g orzechów włoskich
200 g dyni
50 ml oliwy
200 g sera camambert
100 g rukoli
100 g pomidorków koktajlowych
3 jajka
Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę i dzielimy na pół.
Orzechy prażymy w piekarniku w 200st 8min. Dynię kroimy w drobną kostkę, dusimy na oliwie z posiekanym czosnkiem i połową kurczaka około 10 min następnie miksujemy z orzechami na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Mieszamy z pastą orzechową i dodajemy resztę kurczaka, całość mieszamy i przekładamy na papier pergaminowy, wbijamy na wierzch 3 jajka i układamy pokrojony ser brie. Zapiekamy w 160 st 15 min. Podajemy z rukolą i pokrojonymi pomidorkami.