Pytanie na Śniadanie

Makaron w roli głównej - cz. 2

Sałatka makaronowa inaczej 

200 g makaronu pióra Lubella 
1 awokado 
4 łyżki oleju rzepakowego 
100 g pistacji 
1 czerwona cebula 
1 pęczek natki pietruszki 
100g sera cheddar 
1 ząbek czosnku 
1 główka sałaty rzymskiej

Makaron gotujemy w wodzie według czasu podanego na opakowaniu. Czosnek miksujemy z natką pietruszki i tartym serem na gładką masę następnie przy pomocy 2 łyżek formujemy nieforemne kulki. Pistacje obieramy i siekamy. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju, dodajemy posiekane pistacje i makaron wszystko mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy z pokrojonym w kostkę awokado. Przekładamy na talerz i dekorujemy sałatą oraz kulkami z sera i pietruszki.


Spaghetti w pesto orzechowo-dyniowym z kurczakiem zapiekane po serem brie 

500 g spaghetti Lubella 
300 g wędzonej piersi z kurczaka 
100 g orzechów włoskich 
200 g dyni 
50 ml oliwy 
200 g sera camambert 
100 g rukoli 
100 g pomidorków koktajlowych 
3 jajka 

Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę i dzielimy na pół. Orzechy prażymy w piekarniku w 200st 8min. Dynię kroimy w drobną kostkę, dusimy na oliwie z posiekanym czosnkiem i połową kurczaka około 10 min następnie miksujemy z orzechami na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Mieszamy z pastą orzechową i dodajemy resztę kurczaka, całość mieszamy i przekładamy na papier pergaminowy, wbijamy na wierzch 3 jajka i układamy pokrojony ser brie. Zapiekamy w 160 st 15 min. Podajemy z rukolą i pokrojonymi pomidorkami.

Więcej na ten temat