Ciasto: 400 g mąki pszennej
ciepła przegotowana woda ok. 180 ml
sól
Do miski wsypać mąkę, dolać niepełną szklankę wody, dodać szczyptę soli i zagnieść elastyczne ciasto.
Chwilę wyrabiać aby było gładkie i elastyczne. Zawinąć w bawełniana ściereczkę i odstawić żeby „odpoczęło”.
PIEROGI Z WĘDZONĄ MAKRELĄ I OGÓRKIEM
FARSZ
500 g wędzonej makreli
2-3 kiszone ogórki
pęczek koperku
2-3 łyżki majonezu
czarny pieprz
Makrelę obrać ( skórę zachować do aromatyzowania bulionu) i oddzielić mięso od ości. Zmiksować na gładką pastę z majonezem. Dodać pokrojone w drobniutką kostkę ogórki i posiekany koper. Doprawić świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Podawać z bulionem rybnym.
PIEROGI ZE ŚLIWKĄ I ORZECHAMI
FARSZ:
250 g suszonych śliwek
150 ml trójniaku lub czerwonego wina
200 g orzechów laskowych
szczypta cynamonu
szczypta mielonych goździków
Do polania:
jogurt naturalny
miód
masło
Przygotowanie:
Suszone śliwki namoczyć w trójniaku, odstawić na godzinę. Orzechy uprażyć na suchej patelni lub podpiec
w piekarniku, jeszcze ciepłe zawinąć w ściereczkę i otrzeć ze skórki. Posiekać, utrzeć z miodem, cynamonem i goździkami. Śliwki odsączyć i każdą nadziać farszem orzechowym w miejsce pestki. Nadzienie nakładać do pierogów.
Na patelnię wrzucić kawałek masła. Rozgrzać je mocno do momentu aż będzie lekko brązowe a w kuchni zacznie pachnieć orzechami. Na gorące pierożki rozłożyć kilka łyżek jogurtu i polać obficie palonym masłem i miodem.
PIEROGI Z ZIEMNIAKAMI I BOCZKIEM
FARSZ:
8 dużych ziemniaków
150 g wędzonego boczku
2 średnie białe cebule
sól, czarny pieprz
Do polania:
2-3 średnie cebule białe
olej
śmietana 18 %
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Wyłożyć na sitko i odsączyć z nadmiaru wody. Boczek i cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na rumiano. Dodać odsączoną masę ziemniaczaną i mieszając dokładnie wszystko razem przesmażyć z boczkiem i cebulą, tak aby ziemniaki straciły smak surowizny i nabrały lekko szarego koloru a masa zrobiła się szklista. Doprawić do smaku. Wystudzić.
Podawać polane smażoną cebulą i łyżką kwaśnej śmietany .