Rolady śląskie (4 porcje)
(Rolada ślońsko)
Skład:
- Udziec wołowy 48 dag
- Boczek wędzony 10 dag
- Ogórek kiszony mały 2 szt.
- Cebula 1 szt.
- Musztarda 2 łyżki
- Sól, pieprz
- Papryka sypka słodka 1 łyżka
- Masło 10 dag
Wykonanie:
Mięso pokroić w poprzek włókien na plastry grubości 1 cm (ok. 12 dag). Następnie należy je rozklepać tłuczkiem (najlepiej przez worek foliowy) na cienkie plastry (ok. 4-5 mm). Boczek, ogórek i cebulę pokroić w paski długości ok. 5 cm. . Rozklepane mięso posolić, popieprzyć i posmarować musztardą, a następnie ułożyć cebulę, boczek i ogórek. Zawinąć boki do środka i uformować mięso w roladę. Związać białą nicią. W brytfance roztopić masło i ułożyć na nim rolady uprzednio posypane z solą i sypką papryką. Obsmażyć z obu stron na lekko brązowy kolor. Do smażenia dodać skórę z boczku. Po obsmażeniu, rolady należy podlać ciepłą wodą. Dusić około 1,5 godziny (do miękkości). Po uduszeniu należy wyjąć rolady, odwiązać nici, zaś sos przecedzić przez sito i zagęścić zawiesiną z wody i mąki pszennej.
Kluski śląskie
Gumiklyjzy
Skład:
- Ziemniaki 1kg
- Jaja 1 szt.
- Olej 50 ml
- Mąka ziemniaczana 25 dag
Wykonanie:
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Po odcedzeniu przecisnąć przez praskę. Następnie do ziemniaków dodać jajo. Po dodaniu jaja, należy energicznie mieszać aby jajo się nie ścięło. Ciasto należy podzielić na 4 części. Jedną część wyciągnąć, zaś na to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszać. Z ciasta formować kluski średnicy ok. 2 cm. Do wrzącej wody z dodatkiem soli, dodać olej (kluski się nie kleją) i wrzucać kluski. Gotować tak długo aż wypłyną i lekko zbieleją. Po ugotowaniu polać zimną wodą.
PORADA!
JEŚLI CHCESZ ZROBIĆ KLUSKI 1 DZIEŃ WCZEŚNIEJ NIE DODAWAJ CAŁEGO JAJA, TYLKO ŻÓŁTKO, WTEDY KLUSKI NIE BĘDĄ SIĘ WYSUSZAŁY. NAJLEPSZĄ ODMIANĄ NA BIAŁE KLUSKI SĄ ZIEMNIAKI WINETA LUB BELA ROSSA
Kluski szare
(Czorne kluski)
Skład:
- Ziemniaki 2 kg
- Mąka ziemniaczana 0,5kg
Wykonanie:
Ziemniaki obrać i podzielić na 2 części. Jedną część ugotować, drugą zetrzeć na tarce ziemniaczanej. Surowe ziemniaki odcisnąć w ściereczce. Odcedzoną wodę pozostawić na chwilę w celu osadzenia na dnie krochmalu, po czym wodę zlać, a krochmal dodać do ziemniaków. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę i połączyć z surowymi ziemniakami. Dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać i formować kluski. Gotować w osolonej wodzie.
PORADA!
ABY KLUSKI BYŁY PIĘKNE, GŁADKIE, PRZED GOTOWANIEM WLEJ DO GARNKA ROZMĄCONĄ MĄKĘ ZIEMIACZANĄ (1 ŁYŻKA)Z WODĄ. TO SPOWODUJE, ŻE KLUSKI NIE BĘDĄ „FUSIATE”.