Pytanie na Śniadanie

Śląska kuchnia Remigiusza Rączki - kluski śląskie

Ciepłe kluchy”?- nie w wykonaniu Remigiusza Rączki! Dziś Remigiusz przygotuje dla państwa specjały kuchni śląskiej: rolady śląskie (rolada ślońsko), kluski śląskie (gumiklyjzy), kluski szare (czorne kluski), modra kapusta (modro kapusta).

Rolady śląskie (4 porcje)
(Rolada ślońsko)
Skład:
  • Udziec wołowy 48 dag
  • Boczek wędzony 10 dag
  • Ogórek kiszony mały 2 szt.
  • Cebula 1 szt.
  • Musztarda 2 łyżki
  • Sól, pieprz
  • Papryka sypka słodka 1 łyżka
  • Masło 10 dag
Wykonanie:
Mięso pokroić w poprzek włókien na plastry grubości 1 cm (ok. 12 dag). Następnie należy je rozklepać tłuczkiem (najlepiej przez worek foliowy) na cienkie plastry (ok. 4-5 mm). Boczek, ogórek i cebulę pokroić w paski długości ok. 5 cm. . Rozklepane mięso posolić, popieprzyć i posmarować musztardą, a następnie ułożyć cebulę, boczek i ogórek. Zawinąć boki do środka i uformować mięso w roladę. Związać białą nicią. W brytfance roztopić masło i ułożyć na nim rolady uprzednio posypane z solą i sypką papryką. Obsmażyć z obu stron na lekko brązowy kolor. Do smażenia dodać skórę z boczku. Po obsmażeniu, rolady należy podlać ciepłą wodą. Dusić około 1,5 godziny (do miękkości). Po uduszeniu należy wyjąć rolady, odwiązać nici, zaś sos  przecedzić przez sito i zagęścić zawiesiną z wody i mąki pszennej. 

Kluski śląskie 
Gumiklyjzy
Skład:
  • Ziemniaki 1kg
  • Jaja 1 szt.
  • Olej 50 ml
  • Mąka ziemniaczana 25 dag
Wykonanie:
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Po odcedzeniu przecisnąć przez praskę. Następnie do ziemniaków dodać jajo. Po dodaniu jaja, należy energicznie mieszać aby jajo się nie ścięło. Ciasto należy podzielić na 4 części. Jedną część wyciągnąć, zaś na to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszać. Z ciasta formować kluski średnicy ok. 2 cm. Do wrzącej wody z dodatkiem soli, dodać olej (kluski się nie kleją) i wrzucać kluski. Gotować tak długo aż wypłyną i lekko zbieleją. Po ugotowaniu polać zimną wodą. 

PORADA!
JEŚLI CHCESZ ZROBIĆ KLUSKI 1 DZIEŃ WCZEŚNIEJ NIE DODAWAJ CAŁEGO JAJA, TYLKO ŻÓŁTKO, WTEDY KLUSKI NIE BĘDĄ SIĘ WYSUSZAŁY.  NAJLEPSZĄ ODMIANĄ NA BIAŁE KLUSKI SĄ ZIEMNIAKI WINETA LUB BELA ROSSA

Kluski szare 
(Czorne kluski)
Skład:
  • Ziemniaki 2 kg
  • Mąka ziemniaczana 0,5kg
Wykonanie:
Ziemniaki obrać i podzielić na 2 części. Jedną część ugotować, drugą zetrzeć na tarce ziemniaczanej. Surowe ziemniaki odcisnąć w ściereczce. Odcedzoną wodę pozostawić na chwilę w celu osadzenia na dnie krochmalu, po czym wodę zlać, a krochmal dodać do ziemniaków. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę i połączyć z surowymi ziemniakami. Dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać i formować kluski. Gotować w osolonej wodzie.

PORADA!
ABY KLUSKI BYŁY PIĘKNE, GŁADKIE, PRZED GOTOWANIEM WLEJ DO GARNKA ROZMĄCONĄ MĄKĘ ZIEMIACZANĄ (1 ŁYŻKA)Z WODĄ. TO SPOWODUJE, ŻE KLUSKI NIE BĘDĄ „FUSIATE”.
 Modra kapusta 
(Modro kapusta)
Skład:
  • czerwona kapusta 1 główka (ok. 1,5 kg)
  • cebula 2 szt.
  • liść laurowy 4 szt.
  • ziele angielskie 6 kulek
  • sól, pierz do smaku
  • boczek wędzony 150 g
  • ocet spirytusowy ok. 30 ml
  • cukier do smaku
Wykonanie:
Kapustę poszatkować i ugotować z liściem laurowym, zielem angielskim i solą. Boczek pokroić w kostkę i wytopić na skwarki. Cebulę również posiekać w kostkę. 
Po ugotowaniu odcedzić kapustę, dodać surową cebulę, skwarki z tłuszczykiem, ocet, cukier, sól, pieprz i dusić wszystko razem na małym ogniu przez około 5 minut. Podawać na ciepło.

Wodzionka (zupa chlebowa)
Skład: 
  • Chleb suchy 6 kromek
  • Czosnek 3 ząbki
  • Sól, pieprz do smaku
  • Smalec, masło, łój 1 łyżka
  • Woda 1 litr
  • magii do smaku
Wykonanie
Chleb potargać w małe cząstki, zalać wrzątkiem, dodać roztarty czosnek z solą oraz tłuszcz. Wymieszać. Przyprawić do smaku
Więcej na ten temat