Pytanie na Śniadanie

Śniadania świata – co jedzą w Izraelu?

Śniadanie Angielskie 
  • 8 plastrów wędzonego boczku
  • 2 całe kaszanki
  • 2 ziemniaki
  • puszka fasolki białej
  • kartonik przecieru pomidorowego 
  • 10  jaj
  • butelka sosu brązowego 
  • sól, pieprz 
  • olej do smażenia
Rozłóż plastry boczku na blasze, wstaw do pieca nagrzanego na 180 stopni. Piecz aż boczek będzie chrupki. Kaszankę pokrój w plastry i obsmaż na maśle. Ziemniaki zetrzyj, odsącz z wody, posól je i popieprz, dodaj 2 jajka. Podsmaż je krótko na gorącej patelni, aby stworzyć chrupiące placuszki. Fasolkę odlej, dodaj do niej przecier pomidorowy, podgrzej w rondelku. Pozostałe jaja usmaż na oleju. Podawaj je z chrupiącym boczkiem, kaszanką, placuszkami z ziemniaków, fasolką i brązowym sosem. 
 
Szakszuka 
  • 8 średnich jaj
  • 1 litr przecieru pomidorowego
  • 4 papryczki chilli
  • 4 szalotki
  • paczka kminu rzymskiego
  • pęczek kolendry
  • sól, pieprz 
  • olej do smażenia
Podsmaż na oleju pocięte w kostkę szalotki i chilli. Dodaj do nich saszetkę kminu rzymskiego, całość zalej przecierem pomidorowym, dopraw solą i pieprzem. Gotuj na małych ogniu przez około 20 minut aż sos się zredukuje i nabierze intensywności. Wbij do niego jaja i poczekaj aż się zetną, serwuj ze świeżą, pociętą kolendrą. 
 
Omlet (na 4 porcje)
  • 12 średnich jaj
  • sól
  • 1 kostka masła
Podziel jajka po 3 sztuki i wybij je do 4 miseczek. Dopraw solą. Na rozgrzaną patelnię wrzuć 50 g masła i gdy stopi się i zacznie pienić wlej na nią jajka. Gdy spód jest już ścięty, a góra jeszcze luźna podważ delikatnie omlet i przewróć go. Po chwili złóż na pół i podawaj. Możesz go podać ze słodkimi dodatkami (dżem, owoce, krem czekoladowy) lub na sposób wytrawny (z szynką, cebulą czy serem). 
Więcej na ten temat