Pytanie na Śniadanie

Pieczone pierogi wg Gosi Molskiej

Dziś w naszej kuchni Gosia Molska przygotuje pyszne pierożki z pieca. Będą to: pieczone pierogi z ziemniakami i kaszą oraz pieczone pierogi z wołowiną.

PIECZONE PIEROGI Z ZIEMNIAKAMI I KASZĄ
Ciasto:
  • 0,5kg mąki pszennej
  • 1 jajko
  • opakowanie drożdży instant
  • 50g masła
  • 0,5 l mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
Mąkę wsypać do miski, dodać cukier, sól, drożdże, rozpuszczone masło. Następniedodać jajko i mleko. Wyrobić ciasto w razie potrzeby podsypując mąką.
Farsz:
  • 5 ziemniaków średniej wielkości
  • 100g kaszy gryczanej
  • 100g twarogu wędzonego
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz świeży majeranek
Ziemniaki i kaszę ugotować. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Ziemaki ugnieść z kaszą i twarogiem, dodać cebulę, posiekany majeranek i przyprawić solą i pieprzem. Z ciasta uformować kółka nadziać farszem i zwinąć jak pierogi. Posmarować rozkłóconym jajkiem i piec z temperaturze 180 stopni przez ok. pół godziny.
PIECZONY PIERÓG Z WOŁOWINĄ
Ciasto:
  • 0,5 kg mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200g masła
  • 0,5 łyżeczki soli
  • żółtko do przesmarowania
Z podanych składników szybko zagnieść elastyczne ciasto ( w razie potrzeby dodać odrobinę zimnej wody), zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki.
Farsz:
  • 250g mielonej wołowiny
  • 1 słodki ziemniak (batat)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • garść rodzynek
  • garść orzechów nerkowca
  • szczypta płatków chilli
  • olej do smażenia
Cebulę pokroić w kostkę, batata obrać i zetrzeć na tarce. Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę i rodzynki, dodać mięso, nerkowce i batata. Przyprawić sosem sojowym, startym na tarce czosnkiem, imbirem i chilli. Usmażone nadzienie ostudzić. Ciasto rozwałkować i wyciąć spore okręgi. Na środek nakładać farsz i zwinąć jak pieróg. Posmarować rozkłóconym żółtkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 25 minut.
Więcej na ten temat