PIECZONE PIEROGI Z ZIEMNIAKAMI I KASZĄ
Ciasto:
- 0,5kg mąki pszennej
- 1 jajko
- opakowanie drożdży instant
- 50g masła
- 0,5 l mleka
- 1 łyżeczka cukru
- sól
Mąkę wsypać do miski, dodać cukier, sól, drożdże, rozpuszczone masło. Następniedodać jajko i mleko. Wyrobić ciasto w razie potrzeby podsypując mąką.
Farsz:
- 5 ziemniaków średniej wielkości
- 100g kaszy gryczanej
- 100g twarogu wędzonego
- 1 cebula
- olej do smażenia
- sól, pieprz świeży majeranek
Ziemniaki i kaszę ugotować. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Ziemaki ugnieść z kaszą i twarogiem, dodać cebulę, posiekany majeranek i przyprawić solą i pieprzem. Z ciasta uformować kółka nadziać farszem i zwinąć jak pierogi. Posmarować rozkłóconym jajkiem i piec z temperaturze 180 stopni przez ok. pół godziny.
PIECZONY PIERÓG Z WOŁOWINĄ
Ciasto:
-
0,5 kg mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200g masła
- 0,5 łyżeczki soli
- żółtko do przesmarowania
Z podanych składników szybko zagnieść elastyczne ciasto ( w razie potrzeby dodać odrobinę zimnej wody), zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki.
Farsz:
- 250g mielonej wołowiny
- 1 słodki ziemniak (batat)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm świeżego imbiru
- 2 łyżki sosu sojowego
- garść rodzynek
- garść orzechów nerkowca
- szczypta płatków chilli
- olej do smażenia
Cebulę pokroić w kostkę, batata obrać i zetrzeć na tarce. Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę i rodzynki, dodać mięso, nerkowce i batata. Przyprawić sosem sojowym, startym na tarce czosnkiem, imbirem i chilli. Usmażone nadzienie ostudzić. Ciasto rozwałkować i wyciąć spore okręgi. Na środek nakładać farsz i zwinąć jak pieróg. Posmarować rozkłóconym żółtkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 25 minut.