Dziś w naszej kuchni Tomasz Dziura – szef kuchni restauracji Andromeda Alfa w Krakowie, laureat pierwszego miejsca w konkursie „Wine&Food Noble Night 2016” – najbardziej prestiżowego konkursu kulinarnego w Polsce! Tomasz zachwycił swoją kaczką – dziś u nas ten zwycięski przepis!!! W naszej kuchni również Anna Michalska, która szukała miłości w programie „Rolnik szuka żony”!
- 250-300 g fileta z piersi kaczki
- 50 g topinambura
- 50 g czosnku
- 20 g serka mascarpone
- 50 g orkiszu
- 20-30 g gorzkiej czekolady
- 100 g cydru
- 20 g miodu
- 20 g kaczego tłuszczu
- 1 cytryna
- 100 g kaczych żołądków
- 100 g soczewicy
- 20 ml białego wina
- 50 g masła
- 30 g śmietany 40%
- 100 g włoszczyzny
- 1 Szalotka
- Cebulka dymka
- 2 g chili
- 15 g migdałów
- Sól, pieprz
- 2 nogi kaczki
- 100 g prosa
- Czosnek
- Majeranek
- 100 g mielonego serka
- Zioła
- Natka pietruszki
- Sól, pieprz
- Ok. 1kg mąki pszennej
- 100 g mąki razowej
- 1 jajko
- 20 g oleju
- 500 g wody
- 20 g soli