Pytanie na Śniadanie

Najlepszy w Polsce przepis na kaczkę

Dziś w naszej kuchni Tomasz Dziura – szef kuchni restauracji Andromeda Alfa w Krakowie, laureat pierwszego miejsca w konkursie „Wine&Food Noble Night 2016” – najbardziej prestiżowego konkursu kulinarnego w Polsce! Tomasz zachwycił swoją kaczką – dziś u nas ten zwycięski przepis!!! W naszej kuchni również Anna Michalska, która szukała miłości w programie „Rolnik szuka żony”!

Kacza pierś w sosie czekoladowym
  • 250-300 g fileta z piersi kaczki
  • 50 g topinambura 
  • 50 g czosnku
  • 20 g serka mascarpone 
  • 50 g orkiszu 
  • 20-30 g gorzkiej czekolady  
  • 100 g cydru 
  • 20 g miodu 
  • 20 g kaczego tłuszczu 
  • 1 cytryna
Orkisz gotujemy ok. 1,5 godz., suszymy w suszarce przez 24 godz. Czosnek gotujemy trzykrotnie, dodajemy topinambur, sok z cytryny i śmietanę.  Gotujemy na puree, na końcu dodajemy mascarpone. Cydr redukujemy, dodajemy wywar z kaczki i miód,  gotujemy i mieszamy z czekoladą. Przed podaniem miksujemy. Kaczkę smażymy zaczynając od skóry, następnie pieczemy 5 min. w temp. 180 st. Pozostawimy w ciepłym miejscu na ok. 5 min, aby mięso odpoczęło. 

Duszona soczewica z kaczymi żołądkami 
  • 100 g kaczych żołądków
  • 100 g soczewicy
  • 20 ml białego wina 
  • 50 g masła 
  • 30 g śmietany 40%
  • 100 g włoszczyzny
  • 1 Szalotka  
  • Cebulka dymka
  • 2 g chili 
  • 15 g migdałów 
  • Sól, pieprz
Żołądki gotujemy z włoszczyzną. Szalotkę szklimy, dodajemy soczewicę, podlewamy winem i wywarem, gotujemy aż soczewica zmięknie. Dodajemy  śmietanę i  ugotowane, pokrojone żołądki. Wszystko okraszamy smażonymi migdałami z chili i zieloną cebulką.

Pierogi z kaczką i  prosem
Farsz:
  • 2 nogi  kaczki 
  • 100 g prosa
  • Czosnek
  • Majeranek
  • 100 g mielonego serka 
  • Zioła 
  • Natka pietruszki 
  • Sól, pieprz
Proso gotujemy. Nogi marynujemy w soli, pieprzu, majeranku i czosnku. Pieczemy w temp.150° do miękkości. Po upieczeniu nogi obieramy z mięsa, mięso kroimy, dodajemy ser, proso, pietruszkę i sporządzamy farsz.

Ciasto:
  • Ok. 1kg mąki pszennej
  • 100 g mąki razowej 
  • 1 jajko
  • 20 g oleju
  • 500 g wody
  • 20 g soli

Więcej na ten temat