Pytanie na Śniadanie

Recepta na idealną panierkę - Kurczak z sosem czosnkowym

Recepta na panierkę z kurczaka była do tej pory pilnie strzeżona. Czasem aż ciężko uwierzyć, że niewiele trzeba, by odkryć tajemnicę. Udało się to amerykańskiemu reporterowi, któremu siostrzeniec Colonela Sandersa pokazał album z zanotowanymi przepisem. Dziś spróbujemy odtworzyć panierkę kurczaków z jednej z najsłynniejszych sieci amerykańskich restauracji.

Panierowane kawałki kurczaka z sosem czosnkowym 
  • 5 udek z kurczaka 
  • 3 jajka 
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 100 g mąki pszennej
  • Sól, pieprz 
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 łyżka oregano 
  • 1 łyżka imbiru tartego
  • 1 łyżka musztardy angielskiej w proszku 
  • 1 główka czosnku
  • 1 łyżka carry 
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1 łyżka papryki wędzonej
Sos czosnkowy: 
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 200 ml kwaśnej śmietany 18 % 
  • koperek, kolendra 
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz 
Sposób wykonania: 
Udka z kurczak podziel na pałkę i podudzie. Wszystkie przyprawy dokładnie wymieszaj razem i połowę tej ilości odłóż na później. Kurczaka dokładnie natrzyj przyprawami. Do drugiej części dosyp mąkę kukurydzianą i pszenną. Tak zamarynowanego kurczaka obtocz w jajku i następnie przełóż do panierki. Kurczaka usmaż na głębokim tłuszczu i wstaw do piekarnika na 45 minut do temp. 160 st. C. Wszystkie składniki sosu posiekaj i wymieszaj dokładnie ze śmietaną i jogurtem. 

Panierowany schab w ziołach i słoneczniku 
  • 500 g schabu
  • 100 g natki pietruszki 
  • 100 g koperku
  • 25 g świeżego tymianku
  • 20 g czosnku
  • 100 g słonecznika 
  • 100 g bułki tartej
  • 2 jajka 
Sposób wykonania: 
Natkę pietruszki, koperek, tymianek i czosnek posiekaj drobno i razem wymieszaj. Boczniaki obsyp solą, pieprzem i tartym chrzanem. Następnie obsyp dokładnie ziołami i czosnkiem. Grzyby zanurz w jajku i przełóż do słonecznika a później do bułki tartej. Grzyby smaż na maśle. Boczniaki usmażone ułóż na talerzu i dodaj liście młodej sałaty rzymskiej. 

Panierowane jajko w płatkach owsianych z kurkami i tymiankiem 
  • 5 jajek 
  • 100 g płatków owsianych 
  • 50 g bułki tartej 
  • 150 g  kurek 
  • 2 ząbki czosnku
  • 25 g tymianku
  • 50 g masła klarowanego
Sposób wykonania: 
Jajko ugotuj w wodzie tak jak na „jaja po benedyktyńsku” pamiętając aby żółto było płynne. Po ugotowaniu szybko je wystudź i opanieruj w płatkach owsianych i odrobinie bułki tartej, smaż w głębokim tłuszczu do uzyskania złotego koloru. Kurki podsmaż na maśle, dodaj czosnek, tymianek i dopraw do smaku solą i pieprzem. Kurki przełóż na talerz i umieść jajko na wierzchu. 

Więcej na ten temat