Panierowane kawałki kurczaka z sosem czosnkowym
- 5 udek z kurczaka
- 3 jajka
- 100 g mąki kukurydzianej
- 100 g mąki pszennej
- Sól, pieprz
- 1 łyżka tymianku
- 1 łyżka oregano
- 1 łyżka imbiru tartego
- 1 łyżka musztardy angielskiej w proszku
- 1 główka czosnku
- 1 łyżka carry
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1 łyżka papryki wędzonej
Sos czosnkowy:
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 200 ml kwaśnej śmietany 18 %
- koperek, kolendra
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Sposób wykonania:
Udka z kurczak podziel na pałkę i podudzie. Wszystkie przyprawy dokładnie wymieszaj razem i połowę tej ilości odłóż na później. Kurczaka dokładnie natrzyj przyprawami. Do drugiej części dosyp mąkę kukurydzianą i pszenną. Tak zamarynowanego kurczaka obtocz w jajku i następnie przełóż do panierki. Kurczaka usmaż na głębokim tłuszczu i wstaw do piekarnika na 45 minut do temp. 160 st. C. Wszystkie składniki sosu posiekaj i wymieszaj dokładnie ze śmietaną i jogurtem.
Panierowany schab w ziołach i słoneczniku
- 500 g schabu
- 100 g natki pietruszki
- 100 g koperku
- 25 g świeżego tymianku
- 20 g czosnku
- 100 g słonecznika
- 100 g bułki tartej
- 2 jajka
Sposób wykonania:
Natkę pietruszki, koperek, tymianek i czosnek posiekaj drobno i razem wymieszaj. Boczniaki obsyp solą, pieprzem i tartym chrzanem. Następnie obsyp dokładnie ziołami i czosnkiem. Grzyby zanurz w jajku i przełóż do słonecznika a później do bułki tartej. Grzyby smaż na maśle. Boczniaki usmażone ułóż na talerzu i dodaj liście młodej sałaty rzymskiej.
Panierowane jajko w płatkach owsianych z kurkami i tymiankiem
- 5 jajek
- 100 g płatków owsianych
- 50 g bułki tartej
- 150 g kurek
- 2 ząbki czosnku
- 25 g tymianku
- 50 g masła klarowanego
Sposób wykonania:
Jajko ugotuj w wodzie tak jak na „jaja po benedyktyńsku” pamiętając aby żółto było płynne. Po ugotowaniu szybko je wystudź i opanieruj w płatkach owsianych i odrobinie bułki tartej, smaż w głębokim tłuszczu do uzyskania złotego koloru. Kurki podsmaż na maśle, dodaj czosnek, tymianek i dopraw do smaku solą i pieprzem. Kurki przełóż na talerz i umieść jajko na wierzchu.