Zupa krem jarzynowa z prażonymi orzechami
- 1 kg mrożonej włoszczyzny
- 1,5 kg skrzydełek z kurczaka
- 1 łyżka stołowa curry
- 200 ml mleka kokosowego
- sól, pieprz
- sok z 1 cytryny
- 50 g orzechów włoskich,
- 50 g orzechów laskowych,
- 50 g orzechów nerkowca
Orzechy wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st i prażymy 10 min następnie wyjmujemy. Orzechy laskowe łuskamy i siekamy. Skrzydełka nacieramy sola i pieprzem, układamy na papierze pergaminowym i pieczemy w 200 stopniach do zrumienienia. Włoszczyznę gotujemy w 3 l wrzątku. Skrzydełka przekładamy do garnka i zalewamy wywarem. Gotujemy około godziny. Cedzimy bulion i zalewamy z powrotem włoszczyznę. Miksujemy i dodajemy curry, sok z cytryny i mleko kokosowe. Podajemy z oddzielonym mięsem z skrzydełek z prażonymi orzechami.
Zupa krem ala fasolowa z wędzonym kurczakiem i domowym chrupiącym pieczywem
- 400g podudzi z kurczaka wędzonych
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 1 op. włoszczyzny
- 3 ziemniaki
- 2 op fasoli w puszce
- 2 łyżki stołowe majeranku
- 4 ząbki czosnku
Ziemniaki, cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę i rumienimy na łyżce masła. Udźce gotujemy w 3 l wody 30-40 min. Oddzielamy mięso od kości, dzielimy na drobne kawałki. Do wywaru dodajemy podduszone ziemniaki z czosnkiem oraz pokrojoną włoszczyznę. Gotujemy na wolnym ogniu 15 min. Dodajemy majeranek i miksujemy. Fasolę z kurczakiem tłuczemy i dodajemy do kremu całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku
Pieczywo
- 400g płatków owsianych
- 400g mąki żytniej razowej
- 200g ziaren słonecznika
- 100g ziaren siemienia lnianego
- 100g ziaren sezamu
- 1 łyżeczka tymianku, oregano, czarnuszka
- 700 ml wody
- 1 płaska łyżka soli himalajskiej
Wymieszaj wszystkie składniki. Odstawić na 20 min. Dwa kawałki papieru do pieczenia wielkości blaszki smarujemy masłem. Wkładamy masę na jedną cześć i przykrywamy drugą. Zdejmujemy z góry papier i pieczmy w 175º C w termoobiegu przez 50-60 minut. Po około 20 min nacinamy ciasto w trójkąty. Wstawiamy z powrotem do piekarnika. Gotowe pieczywo dzielimy na kawałki i ponownie zapiekamy.