Przepis od Marii Pakulnis
Żurawina
- 1 litr żurawin
- 2 szklanki brązowego cukru ( można dodać więcej cukru, jeśli lubimy słodycze)
Myjemy na sitku owoce
Z 1 litra odsypujemy 1 szklankę żurawin, resztę wsypujemy do rondla z cukrem, smażymy do momentu rozpuszczenia cukru i owoców, przecieramy przez sito (bezpośrednio do drugiego garnuszka) i dalej smażymy dodając resztę żurawin. Smażymy krótko (parę minut), żeby dosypane owoce nie rozpadły się! Wlewamy do słoika, studzimy i trzymamy w lodówce. Doskonałe do pieczonych mięs ,pasztetów ( także tych wegetariańskich ), na kanapki.
Przepisy od Mai Hyży
Nalewka z owoców dzikiego bzu
Do 5 l garnka wrzucam do pełna umyte i przebrane owoce dzikiego bzu ( tylko dojrzałe) i zasypuję cukrem ok 2,5 kg. Tak pozostawiam na 2 tygodnie. Po 2 tygodniach dolewam trochę wody, tak by owoce były przykryte i gotuję na małym ogniu około 1 godziny. Pozostawiam do wystygnięcia i odcedzam. Do odcedzonego soku dodaję spirytus i odstawiam jeszcze na tydzień. Po tygodniu rozlewam do butelek.
Nalewka śliwkowa
Do 5 l garnka wrzucam śliwki umyte, przekrojone na pół, pozbawione pestek i zasypuję cukrem około 2,5 kg. Tak przygotowane odstawiam na przynajmniej tydzień, żeby puściły sok. Po tygodniu zalewam sok i dodaję spirytus lub bimber i obstawiam na kolejny tydzień. Po tygodniu odcedzam i przelewam do butelek.