Bułeczki drożdżowe - bułeczki z fetą i oliwkami

Gosia Molska pokazuje jak wykorzystać to samo ciasta do przygotowania trzech zupełnie innych bułeczek inspirowanych kuchniami z różnych stron świata.

Bułeczki z mięsem mielonym z łopatki wieprzowej i kapustą pekińska 
  • 30g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 500g mąki pszennej 450 (+ trochę do podsypania)
  • 50g masła
  • 250 ml mleka
  • sól
  • olej sezamowy do posmarowania
  • 200g mielonej łopatki wieprzowej
  • 1/4 główki średniej kapusty pekińskiej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 mała papryczka chilli
  • pół pęczka kolendry
  • pół pęczka szczypiorku
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
Drożdże wraz z cukrem połączyć z odrobiną ciepłego mleka i odstawić na 20 minut. W rondlu rozpuścić masło i przestudzić. Mąkę przesiać do miski, dodać zaczyn drożdżowy, rozpuszczone masło, rozbełtane jajko, ciepłe mleko i sól. Całość dokładnie wyrobić by powstało elastyczne ciasto (może się lekko lepić do dłoni). Przykryć ściereczką i odstawić by wyrosło (powinno podwoić objętość).
Kapustę pekińską, chilli i czosnek, połowę kolendry i połowę szczypiorku bardzo drobno siekamy. Wszystkie składniki farszu dokładnie wyrabiamy. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy ponownie. Jeśli przykleja się do dłoni podsypujemy mąka. Z ciasta tworzymy kilka wałeczków. Każdy kroimy w kształt większych kopytek i wałkujemy na mały krążek (trochę większy niż na nasze polskie pierogi). Na środek każdego placuszka kładziemy trochę farszu i zlepiamy je w kształt chińskich pierogów (splot do góry). Na garnku z wrzątkiem stawiamy naczynie do gotowania na parze (lub durszlak o płaskim dnie. Każdą bułeczkę kładziemy na kawałku papieru do pieczenia, smarujemy olejem sezamowym, naczynie zamykamy i parujemy przez 10 minut. Bułeczki podajemy z sosem sojowym wymieszanym z kolendrą i szczypiorkiem.

CEBULARZE
  • 30g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 500g maki pszennej 450 (+ trochę do podsypania)
  • 50g masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 250 ml mleka
  • sól
  • 4 spore cebule
  • 2 łyżki maku
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia
Drożdże wraz z cukrem połączyć z odrobiną ciepłego mleka i odstawić na 20 minut. W rondlu rozpuścić masło i przestudzić. Mąkę przesiać do miski, dodać zaczyn drożdżowy, rozpuszczone masło, ciepłe mleko, rozbełtane jajo i sól. Całość dokładnie wyrobić, by powstało elastyczne ciasto (może się lekko lepić do dłoni). Przykryć ściereczką i odstawić, by wyrosło (powinno podwoić objętość). Cebule pokroić w krążki i zeszklić na rozgrzanym oleju. Przyprawić solą i pieprzem, pod koniec smażenia dodać mak. Wyrośnięte ciasto na stolicy podzielić na kulki i rozwałkować na placki o średnicy ok. 10 cm. Gdyby zbyt mocno kleiło się do dłoni, podsypać mąką. To ilość ciasta na ok. 10 placuszków. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy placuszek delikatnie spłaszczyć po środku i w to miejsce ułożyć farsz. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na pół godziny. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Brzegi cebularzy posmarować rozbełtanym żółtkiem i piec przez 25 minut.

BUŁECZKI Z FETĄ I OLIWKAMI
  • 30g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 500g mąki pszennej 450 (+ trochę do podsypania)
  • 50g masła
  • 250 ml mleka
  • sól
  • oliwa
Drożdże wraz z cukrem połączyć z odrobiną ciepłego mleka i odstawić na 20 minut. W rondlu rozpuścić masło i przestudzić. Mąkę przesiać do miski, dodać zaczyn drożdżowy, rozpuszczone masło, rozbełtane jajo, mleko i sól. Całość dokładnie wyrobić by powstało elastyczne ciasto (może się lekko lepić do dłoni). Przykryć ściereczką i odstawić, by wyrosło (powinno podwoić objętość). Wyrośnięte ciasto wyrabiamy ponownie. Jeśli przykleja się do dłoni, podsypujemy mąką. Wałkujemy w kształt prostokąta (ilość ciasta na ok. 6 prostokątów). Na każdym układamy pokruszoną fetę, pokrojone oliwki pozbawione pestek i posypujemy listkami oregano. Brzegi ciasta zalepiamy do środka i formujemy ślimaka. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. pół godziny. Z wierzchu smarujemy oliwą i posypujemy sezamem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.