Pytanie na Śniadanie

Lekki obiad Małgorzaty Rożniatowskiej - sałatka z boczkiem

W naszej kuchni wybitna aktorka i gwiazda „M jak miłość”– Kisielowa z Grabiny, czyli Małgorzata Rożniatowska. Aktorka dziś dla Państwa przygotuje: awanturkę, błyskawiczną zupę ogórkową, sałatę z wędzonym boczkiem i serem feta podawaną z grzankami z masłem czosnkowym.

Awanturka
  • 40 dag bryndzy
  • Puszka sardynek w oleju
  • Kilka ogórków konserwowych
  • Marynowane grzybki
  • 2 średnie cebule cukrowe
  • Cytryna
  • Słodka papryka, kminek
  • Sól, pieprz
  • Olej
Cebulę, ogórki i grzybki drobno pokroić. Z bryndzy uformować placuszek, położyć na środku półmiska, na wierzchu ułożyć sardynki osączone z oleju. Dookoła zrobić wianuszek z pokrojonej cebuli, ogórków, grzybków i przypraw. Ze składników na półmisku każdy robi swoją własną awanturkę i sam ją doprawia.

Błyskawiczna zupa ogórkowa
  • 6-8 ogórków kiszonych
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 kostki bulionu warzywnego
  • 1-2 ząbki czosnku
  • Śmietana 12%
  • Koperek
  • Sól, szczypta cukru
Zagotować wodę z kostkami bulionowymi. Ogórki zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, dodać do bulionu, doprawić czosnkiem wyciśniętym przez praskę, solą i szczyptą cukru. Obrane ziemniaki pokroić w kostkę i ugotować osobno, połączyć z bulionem z ogórkami, dodać śmietanę i posypać posiekanym koperkiem.

Sałata z boczkiem i serem feta
  • Sałata lodowa
  • 4 pomidory, 1 świeży ogórek
  • 4 ogórki konserwowe
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 10 cienkich plasterków wędzonego boczku
  • Ser typu feta
  • Sok z cytryny
  • 1 łyżka soku malinowego
  • ½ szklanki płynu z konserwowych ogórków
  • 3-4 łyżki oleju
  • Czarnuszka, pestki słonecznika
  • Sól, pieprz
  • Masło
  • Biała bułka
Sałatę porwać na kawałki, włożyć do dużej miski, dodać pomidory i oba rodzaje ogórków pokrojone w kostkę. Boczek pokroić w paseczki i usmażyć.  Zrobić sos z oleju, soku z cytryny, płynu z ogórków i soku malinowego. Doprawić czosnkiem, solą i pieprzem. Polać sałatę, delikatnie wymieszać, na wierzchu ułożyć paseczki boczku i ser pokrojony w kostkę. Posypać czarnuszką i prażonymi pestkami słonecznika. Bułkę pokroić na kromki, posmarować masłem czosnkowym, zapiec w piekarniku, podawać do sałaty.
Więcej na ten temat