Awanturka
- 40 dag bryndzy
- Puszka sardynek w oleju
- Kilka ogórków konserwowych
- Marynowane grzybki
- 2 średnie cebule cukrowe
- Cytryna
- Słodka papryka, kminek
- Sól, pieprz
- Olej
Cebulę, ogórki i grzybki drobno pokroić. Z bryndzy uformować placuszek, położyć na środku półmiska, na wierzchu ułożyć sardynki osączone z oleju. Dookoła zrobić wianuszek z pokrojonej cebuli, ogórków, grzybków i przypraw. Ze składników na półmisku każdy robi swoją własną awanturkę i sam ją doprawia.
Błyskawiczna zupa ogórkowa
- 6-8 ogórków kiszonych
- 1 kg ziemniaków
- 2 kostki bulionu warzywnego
- 1-2 ząbki czosnku
- Śmietana 12%
- Koperek
- Sól, szczypta cukru
Zagotować wodę z kostkami bulionowymi. Ogórki zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, dodać do bulionu, doprawić czosnkiem wyciśniętym przez praskę, solą i szczyptą cukru. Obrane ziemniaki pokroić w kostkę i ugotować osobno, połączyć z bulionem z ogórkami, dodać śmietanę i posypać posiekanym koperkiem.
Sałata z boczkiem i serem feta
- Sałata lodowa
- 4 pomidory, 1 świeży ogórek
- 4 ogórki konserwowe
- 3-4 ząbki czosnku
- 10 cienkich plasterków wędzonego boczku
- Ser typu feta
- Sok z cytryny
- 1 łyżka soku malinowego
- ½ szklanki płynu z konserwowych ogórków
- 3-4 łyżki oleju
- Czarnuszka, pestki słonecznika
- Sól, pieprz
- Masło
- Biała bułka
Sałatę porwać na kawałki, włożyć do dużej miski, dodać pomidory i oba rodzaje ogórków pokrojone w kostkę. Boczek pokroić w paseczki i usmażyć. Zrobić sos z oleju, soku z cytryny, płynu z ogórków i soku malinowego. Doprawić czosnkiem, solą i pieprzem. Polać sałatę, delikatnie wymieszać, na wierzchu ułożyć paseczki boczku i ser pokrojony w kostkę. Posypać czarnuszką i prażonymi pestkami słonecznika. Bułkę pokroić na kromki, posmarować masłem czosnkowym, zapiec w piekarniku, podawać do sałaty.