Kanapki z wędzonym łososiem
- 1 paczka chleba pumpernikiel
- 400 g jogurtu naturalnego
- Cytryna, pęczek koperku
- 250 g wędzonego łososia
- sól i pieprz
Zetrzyj skórkę z jednej cytryny, wyciśnij z niej sok i połącz z jogurtem. Dosól go i popieprz wedle swojego smaku. Na chlebie ułóż łososia, następnie jogurt i na koniec posyp świeżym koprem
Sałatka z gravadlaxem (Gravlax, czy też gravad lax lub graavilohi w dosłownym tłumaczeniu oznacza pogrzebanego łososia. Potrawa ta znana jest w całej kuchni skandynawskiej)
- 4 surowe buraki
- pęczek kopru
- słoiczek musztardy sarepskiej
- surowy łosoś (300 g)
- rukola
- oliwa z oliwek
- 100 g cukru
- 100 g pestek ze słonecznika
- pęczek mięty
- sól i pieprz
Obierz i zetrzyj 2 buraki, wymieszaj z pociętym pęczkiem kopru, dodaj do mieszanki 100 g soli i 100 g cukru. Powstałą mieszanką natrzyj i obłóż łososia. Zostaw na cały dzień w lodówce. Pozostałe 2 buraki upiecz w foli a gdy ostygną pokrój w ćwiartki. Umyj rukolę, wymieszaj z burakami i pociętą miętą. Całość skrop oliwą wymieszaną z musztardą sarepską. Potnij łososia i rozłóż na sałacie
Łosoś z chrupiącą skórką i caponatą
- 2 marchwie
- 1 paczka selera naciowego
- 2 czerwone cebule
- czerwona papryka
- żółta papryka
- zielona papryka
- bakłażan
- cukinia
- 100 g koncentratu pomidorowego
- 30 g cukru
- szczypta soli
- płat świeżego łososia
- pęczek bazylii
- słoiczek czarnych oliwek
Umyj i obierz wszystkie warzywa, pokrój w równą kostkę i podsmaż na patelni. Gdy będą zrumienione dodaj koncentrat pomidorowy, cukier i szczyptę soli. Całość podduś aż warzywa będą miękkie. Łososia umyj, ściągnij łuskę i pokrój na równe plastry. Smaż ze skórą od strony skóry. Podawaj z warzywną caponatą, dekoruj bazylią i czarnymi oliwkami