Pytanie na Śniadanie

PLACKI ZIEMNIACZANE JURKA NOGALA - PLACKI PO ZBÓJU

Placki ziemniaczane ze śmietaną i cukrem lub z łososiem wędzonym i kiszonkami
  • Ziemniaki 1,5 kg
  • Cebula 1 szt.
  • Jajo 1 szt.
  • Mleko
  • Mąka
  • Sól, pieprz
  • Olej do smażenia
Dodatki:
  • Łosoś wędzony lub makrela wędzona
  • Ogórki kiszone
  • Ogórki konserwowe
  • Kapary
  • Szalotka
  • Czosnek
  • Śmietana
  • Cukier
Ziemniaki umyj i obierz. Ziemniaki i cebulę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i lekko odciśnij. Dodaj jako 2 łyżki mleka i 4 łyżki mąki, dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Jeśli masa będzie za rzadka dodaj jeszcze mąki. Nałóż ciasto na patelnię z rozgrzanym olejem, każdy placek spłaszcz, smaż aż się zrumienią z każdej strony. Najlepsze są po prostu ze śmietaną lecz jeśli chcesz je urozmaicić. Posiekaj łososia lub makrelę, dodaj do ryby pokrojone w kostkę ogórki, posiekaną szalotkę i kapary, dopraw pieprzem. Jeśli lubisz czosnek zmiażdż ząbek i dodaj do ryby.

Placki po zbóju
  • Ziemniaki 1,5 kg
  • Cebula 1 szt.
  • Jajo 1 szt.
  • Mąka
  • Mleko
  • Gałka muszkatołowa
  • Sól, pieprz
  • Olej do smażenia
Sos:
  • Cebula
  • Wołowina
  • Czosnek
  • Liść, ziele, jałowiec
  • Papryka
  • Pieczarki
  • koncentrat pomidorowy
  • Ostra papryka w proszku
  • Ogórki konserwowe
  • Natka Pietruchy
  • Mięta
  • Oscypek
Sos:
Do pokrojonej w piórka smażącej się cebuli dodaj mięso pokrojone w kostkę. Smaż niech się zrumieni. Dodaj przyprawy, posiekany czosnek i pokrojoną drobno paprykę, smaż chwilę. Podlej wodą i duś na małym ogniu około pół godziny. Wsyp łyżeczkę ostrej papryki i łyżkę koncentratu pomidorowego, dokładnie wymieszaj i dorzuć pieczarki pokrojone w plasterki. Duś wszystko jeszcze 10 minut. Jeśli sos jest za rzadki zagęść go mąką. Na koniec dodaj pokrojone w plasterki ogórki. Dopraw pieprzem i solą. Ziemniaki umyj i obierz. Połowę ziemniaków zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, połowę na grubych i lekko odciśnij. Cebulę pokrój na bardzo cienkie ćwiartki. Do cebuli i ziemniaków dodaj jajko 2 łyżki mleka i 4 łyżki mąki, dopraw gałką, solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Jeśli masa będzie za rzadka dodaj jeszcze mąki. Na rozgrzany olej na patelni nałóż dużą porcję ciasta i spłaszcz ją, placek ma być mniej więcej wielkości dłoni. Usmaż dwa placki na rumiano z każdej strony. Nałóż jeden placek na talerz, na niego wylej gulasz i posyp natką Pietruchy i odrobina mięty. Przykryj drugim plackiem i posyp startym oscypkiem.
    Placki ziemniaczane na drożdżach
    • Ziemniaki mączyste 1,5 kg
    • Cebula 1 szt.
    • Masło klarowane
    • Jaja 3 szt.
    • Mąka
    • Mleko
    • Drożdże 1 saszetka
    • Sól, pieprz
    • Olej
    Okrasa:
    • Masło
    • Czosnek
    • Konfitury
    Ziemniaki umyj i obierz. Ziemniaki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach dodaj sól żółtka, drożdże i 2 łyżki mleka. Dokładnie wymieszaj. Przesmaż na rumiano na maśle klarowanym pokrojoną w półksiężyce cebulę, dodaj do masy i wymieszaj. Następnie dodaj mąkę i wmieszaj ją dokładnie . ciasto ma być gęste jak na racuchy. Odstaw przykryte do wyrośnięcia na 2 godziny. Wyrośnięte ciasto wymieszaj delikatnie z pianą pozostałych białek. Smaż na średnio rozgrzanym oleju aż się zrumienią z każdej strony. Posiekaj drobno czosnek i wrzuć z masłem na patelnię. Na małym ogniu podgrzewaj masło aż się rozpuści i przejdzie aromatem czosnku. Nie smaż. Pyszne są z masłem czosnkowym albo z lekko kwaśnymi konfiturami.

    Placki leniwe
    • Ziemniaki
    • Cebula
    • Czosnek
    • Jaja
    • Kiełbasa palcówka lub boczek wędzony
    • Ser Bursztyn lub koryciński
    Do polania:
    • masło
    • czosnek
    • tymianek lub ser wędzony lub oscypek
    • czosnek
    • śmietana 12% lub 36%
    • gałka muszkatołowa lub borówki
    • cukier
    Ziemniaki umyj i obierz, ugotuj w osolonej wodzie i przeciśnij przez praskę. Do daj do nich zrumienioną cebulę i zmiażdżony czosnek. Wymieszaj dokładnie z dwoma jajami i podsmażoną, pokrojoną kiełbasą lub boczkiem. Wsyp starty na grubych oczkach ser, dopraw pieprzem i solą. Smaż placki na rozgrzanym oleju aż się zrumienią z dwóch stron.
    Podawaj z sosami: Na patelni rozpuść masło z posiekanym czosnkiem. Nie smaż. Zdejmij z ognia i dodaj tymianek. Zagotuj śmietanę z posiekanym czosnkiem, dodaj startego na drobnych oczkach oscypka i wymieszaj dokładnie, dopraw gałką muszkatołową. Borówki usmaż z odrobiną wody i cukru, gdy się rozpadną są gotowe.
    Więcej na ten temat