Placki ziemniaczane na drożdżach
- Ziemniaki mączyste 1,5 kg
- Cebula 1 szt.
- Masło klarowane
- Jaja 3 szt.
- Mąka
- Mleko
- Drożdże 1 saszetka
- Sól, pieprz
- Olej
Okrasa:
Ziemniaki umyj i obierz. Ziemniaki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach dodaj sól żółtka, drożdże i 2 łyżki mleka. Dokładnie wymieszaj. Przesmaż na rumiano na maśle klarowanym pokrojoną w półksiężyce cebulę, dodaj do masy i wymieszaj. Następnie dodaj mąkę i wmieszaj ją dokładnie . ciasto ma być gęste jak na racuchy. Odstaw przykryte do wyrośnięcia na 2 godziny. Wyrośnięte ciasto wymieszaj delikatnie z pianą pozostałych białek. Smaż na średnio rozgrzanym oleju aż się zrumienią z każdej strony. Posiekaj drobno czosnek i wrzuć z masłem na patelnię. Na małym ogniu podgrzewaj masło aż się rozpuści i przejdzie aromatem czosnku. Nie smaż. Pyszne są z masłem czosnkowym albo z lekko kwaśnymi konfiturami.
Placki leniwe
- Ziemniaki
- Cebula
- Czosnek
- Jaja
- Kiełbasa palcówka lub boczek wędzony
- Ser Bursztyn lub koryciński
Do polania:
- masło
- czosnek
- tymianek lub ser wędzony lub oscypek
- czosnek
- śmietana 12% lub 36%
- gałka muszkatołowa lub borówki
- cukier
Ziemniaki umyj i obierz, ugotuj w osolonej wodzie i przeciśnij przez praskę. Do daj do nich zrumienioną cebulę i zmiażdżony czosnek. Wymieszaj dokładnie z dwoma jajami i podsmażoną, pokrojoną kiełbasą lub boczkiem. Wsyp starty na grubych oczkach ser, dopraw pieprzem i solą. Smaż placki na rozgrzanym oleju aż się zrumienią z dwóch stron.
Podawaj z sosami: Na patelni rozpuść masło z posiekanym czosnkiem. Nie smaż. Zdejmij z ognia i dodaj tymianek. Zagotuj śmietanę z posiekanym czosnkiem, dodaj startego na drobnych oczkach oscypka i wymieszaj dokładnie, dopraw gałką muszkatołową. Borówki usmaż z odrobiną wody i cukru, gdy się rozpadną są gotowe.