Satay czyli szaszłyki z piersi indyka, kurczaka
- Pierś indyka lub kurczaka 400 g
- Patyczki szaszłykowe
Marynata:
- Chilli małe 1 szt.
- Liście kolendry garść
- Oliwa 2 łyżki
- Cytryna 1 szt.
Sos do maczania:
- Szalotka
- olej
- Imbir
- Chilli
- czosnek
- Orzeszki ziemne
- Sos sojowy
Posiekaj bardzo drobno chilli i 2 łyżki liści kolendry, dodaj oliwę i sok z całej cytryny, dokładnie wymieszaj. Możesz to zmiksować lub utrzeć w moździerzu. Zamarynuj w tym sosie pokrojone w cieniutkie paski piersi. Odstaw na noc do lodówki, jeśli nie masz czasu to na kilka minut. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Szalotkę drobno posiekaj i przesmaż na oleju, dodaj posiekany drobno imbir i chilli, smaż dalej, dolej odrobinę wody i dodaj zmiażdżony w wyciskarce czosnek. Do całości dodaj posiekane drobno orzeszki ziemne i gotuj wszystko kilka minut. Na koniec dopraw odrobiną sosu sojowego. Jeśli masz taką możliwość zblenduj wszystko na gładki sos. Plasterki zamarynowanych piersi nawlecz na patyczki szaszłykowe. Połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do rozgrzanego piekarnika na 4-5 minut. Gotowe szaszłyki maczaj w sosie. Można posypać je listkami świeżej kolendry.
Zupa Tom-kha Kai
- Pierś Indyka lub kurczaka 200-300 g
- Mleko kokosowe 1 puszka
- Imbir lub galangal kawałek 2 cm
- Liście kafiru 3 szt.
- Sos rybny łyżeczka
- Limonka 1-2 szt.
- Chilli 1 szt. małe
- Liście kolendry łyżka
Mleko kokosowe zagotuj z odrobiną wody, dodaj posiekany drobno imbir lub galangal, zmiażdżoną trawę cytrynową i posiekane drobno liście limonki i kafir. Gdy się wszystko zagotuje wrzuć pokrojone drobno kawałki piersi indyka lub kurczaka. Gotuj 3-4 minuty aż mięso zmięknie. Wyłącz ogień, dopraw sokiem z limonki, sosem rybnym i chilli. Posyp listkami kolendry. Możesz też użyć gotowej pasty Tom-kha i dodać ją do mleka kokosowego.
Curry z piersi indyka lub kurczaka
- Pierś indyka lub kurczaka 400 g
- olej
- Cebula 1 szt.
- Czosnek 2 ząbki
- Kmin rzymski łyżka
- Ziarna kolendry łyżka
- Pasta curry łyżka lub dwie
- Por biała część 1 szt .
- Marchew 1 szt.
- Kalafior garść
- Cukinia ½ szt.
- Ryż jaśminowy 200 g
- Liście kolendry łyżka
W dużej ilości osolonej wody ugotuj wcześniej opłukany pod zimna wodą ryż. Gdy będzie gotowy przecedź go. Na dużej patelni lub w garnku o grubym dnie przesmaż pokrojoną w piórka cebulę, dodaj kmin rzymski i ziarna kolendry, smaż chwilę. Dodaj pokrojone w kostkę piersi i smaż 2 minuty. Dodaj pokrojony w krążki por i smaż dalej około 2-3 minuty. Dodaj pokrojoną w cienkie półksiężyce marchew i posiekany czosnek, smaż chwilę, następnie wsyp kilka małych różyczek kalafiora i smaż wszystko około 4 minuty. Na koniec wsyp garść pokrojonej w cienkie ćwiartki cukinii. Łyżkę pasty curry wymieszaj z 2 łyżkami oleju i dodaj do warzyw. Dokładnie wszystko wymieszaj i smaż kilka minut na małym ogniu. Dopraw solą. Podawaj z ryżem posypane listkami mięty lub kolendry.