Jaglany pudding z dyni z jabłkiem
- ½ dyni
- ½ szklanki kaszy jaglanej
- 1 jabłko
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1 łyżka miodu wielokwiatowego
- sezam
- Cynamon
- sól
Dynię gotujemy na parze, po czym miksujemy z mlekiem kokosowym i ugotowaną kaszą jaglaną. Dodajemy szczyptę soli, 1 łyżkę miodu oraz odrobinę cynamonu do smaku. Serwujemy w słoiczku z jabłkiem pokrojonym w kostkę, posypujemy sezamem
Makaron z marchewką i ciecierzycą
- 500 g makaronu pełnoziarnistego lub bezglutenowego kukurydzianego 100 g masła 500 g marchewki
- 1 cebula cukrowa
- 2 ząbki czosnku
- Sól, pieprz koniecznie świeżo mieliny
- 1/2 pęczku natki pietruszki
- 100 g parmezanu
- 1/2 puszki ciecierzycy
Ciecierzycę oddzielamy od zalewy i miksujemy na gładką masę Marchew ciekamy starannie w plasterki tej samej grubości, czosnek ucieramy z solą, cebulę kroimy w kostkę. Makaron wstawiamy i gotujemy wedle uznania. Rozpuszczamy masło dodajemy cebulę i marchew całość dusimy mieszając do momentu gdy marchew będzie aldente, dodajemy utarty czosnek i makaron i pastę z cieciorki, całość mieszamy dodajemy 1/2 szklanki wody z gotowania makaronu, pieprz i sól do smaku. Gotowy makaron podajemy z tartym parmezanem