Pytanie na Śniadanie

Pięć porcji zdrowia - sezonowe warzywa - dynia

Jaglany pudding z dyni z jabłkiem
  • ½  dyni
  • ½ szklanki kaszy jaglanej
  • 1 jabłko
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 łyżka miodu wielokwiatowego
  • sezam
  • Cynamon
  • sól
Dynię gotujemy na parze, po czym miksujemy z mlekiem kokosowym i ugotowaną kaszą jaglaną. Dodajemy szczyptę soli, 1 łyżkę miodu oraz odrobinę cynamonu do smaku. Serwujemy w słoiczku z jabłkiem pokrojonym w kostkę, posypujemy sezamem

Makaron z marchewką i ciecierzycą
  • 500 g makaronu pełnoziarnistego lub bezglutenowego kukurydzianego 100 g masła 500 g marchewki
  • 1 cebula cukrowa
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól, pieprz koniecznie świeżo mieliny
  • 1/2 pęczku natki pietruszki
  • 100 g parmezanu
  • 1/2 puszki ciecierzycy
Ciecierzycę oddzielamy od zalewy i miksujemy na gładką masę Marchew ciekamy starannie w plasterki tej samej grubości, czosnek ucieramy z solą, cebulę kroimy w kostkę. Makaron wstawiamy i gotujemy wedle uznania. Rozpuszczamy masło dodajemy cebulę i marchew całość dusimy mieszając do momentu gdy marchew będzie aldente, dodajemy utarty czosnek i makaron i pastę z cieciorki, całość mieszamy dodajemy 1/2 szklanki wody z gotowania makaronu, pieprz i sól do smaku. Gotowy makaron podajemy z tartym parmezanem
Więcej na ten temat