Pytanie na Śniadanie

GRUSZKI NA SŁODKO I WYTRAWNIE - kurczak z pieczona gruszką

Tost z marynowaną gruszką, serem pleśniowym i orzechem włoskim 
  • chleb pszenny 
  • 200 g sera pleśniowego
  • 50 g orzechów włoskich
  • oliwa z oliwek 
  • rucola 
  • 500 g gruszki
  • sól, pieprz 
Zalewa octowa: 
  • 200 ml octu winnego białego
  • 500 ml wody
  • 250 g cukru 
Tymianek, liść laurowy, ziele angielskie 
Wszystkie składniki zalewy przełóż do garnka i zagotuj. Gruszkę obierz ze skóry, włóż do gorącej zalewy i odstaw do ostygnięcia. Kromkę chleba posmaruj oliwą z oliwek, ułóż kawałki gruszki, ser pleśniowy i wstaw do piekarnika na 15 min do 160 st. tak aby ser delikatnie się rozpuścił. Wyjmij, posyp solą, pieprzem, orzeszkami i ułóż kawałek rucoli na wierzchu. 

Gruszka gotowana w przyprawach korzennych z sosem czekoladowym
  • 4 gruszki
  • 1 cytryna 
  • 600 ml wina białego słodkiego 
  • 200 ml sok z pomarańczy 
  • 250 g cukry pudru 
  • 2 szt. gwiazdy anyżu 
  • 1 szt laski wanilii
Sos czekoladowy : 
  • 50 g cukru
  • 25 g kakao 
  • 375 ml woda 
  • 50 g ciemnej czekolady
Gruszkę obierz i przełóż do pojemnika z wodą i cytryną, resztę składników przełóż do garnka i zagotuj. Włóż gruszki i gotuj około 15 minut na małym ogniu. Poczekaj aż gruszka będzie lekko miękka i odstaw od ostygnięcia. 
Sos czekoladowy : 
Cukier, wodę i kakao przełóż do rondelka i zagotuj. Gdy cukier się rozpuści dokładnie włóż drobno pokrojoną czekoladę i poczekaj aż się kompletnie rozpuści. Gotowy sos odstaw do ostygnięcia. 

Kurczak kukurydziany z pieczoną gruszką, cykorią w sosie z zielonego pieprzu 
  • 4 piersi kurczaka 
  • 1 kg gruszek
  • 4 cykorie 
  • 50 g cukru
  • 200 g masła
  • Zielony pieprz w zalewie 
  • 0,5 l śmietany 36 % 
  • 50 g natki pietruszki 
  • Sól, pieprz 
Kurczaka usmaż od strony skóry i włóż do piekarnika (170 st. C. / 15 minut). Gruszkę przekrój wzdłuż i obsmaż na maśle na złoty kolor, następnie przełóż do piekarnika razem z kurczakiem. Cykorię pokrój na małe kawałki i dopraw oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Zielony pieprz lekko posiekaj, podsmaż na maśle i podlej śmietaną, poczekaj aż sos zgęstniej. Do sosu dodaj odrobinę natki pietruszki. 
Więcej na ten temat