Tost z marynowaną gruszką, serem pleśniowym i orzechem włoskim
- chleb pszenny
- 200 g sera pleśniowego
- 50 g orzechów włoskich
- oliwa z oliwek
- rucola
- 500 g gruszki
- sól, pieprz
Zalewa octowa:
- 200 ml octu winnego białego
- 500 ml wody
- 250 g cukru
Tymianek, liść laurowy, ziele angielskie
Wszystkie składniki zalewy przełóż do garnka i zagotuj. Gruszkę obierz ze skóry, włóż do gorącej zalewy i odstaw do ostygnięcia. Kromkę chleba posmaruj oliwą z oliwek, ułóż kawałki gruszki, ser pleśniowy i wstaw do piekarnika na 15 min do 160 st. tak aby ser delikatnie się rozpuścił. Wyjmij, posyp solą, pieprzem, orzeszkami i ułóż kawałek rucoli na wierzchu.
Gruszka gotowana w przyprawach korzennych z sosem czekoladowym
- 4 gruszki
- 1 cytryna
- 600 ml wina białego słodkiego
- 200 ml sok z pomarańczy
- 250 g cukry pudru
- 2 szt. gwiazdy anyżu
- 1 szt laski wanilii
Sos czekoladowy :
- 50 g cukru
- 25 g kakao
- 375 ml woda
- 50 g ciemnej czekolady
Gruszkę obierz i przełóż do pojemnika z wodą i cytryną, resztę składników przełóż do garnka i zagotuj. Włóż gruszki i gotuj około 15 minut na małym ogniu. Poczekaj aż gruszka będzie lekko miękka i odstaw od ostygnięcia.
Sos czekoladowy :
Cukier, wodę i kakao przełóż do rondelka i zagotuj. Gdy cukier się rozpuści dokładnie włóż drobno pokrojoną czekoladę i poczekaj aż się kompletnie rozpuści. Gotowy sos odstaw do ostygnięcia.
Kurczak kukurydziany z pieczoną gruszką, cykorią w sosie z zielonego pieprzu
- 4 piersi kurczaka
- 1 kg gruszek
- 4 cykorie
- 50 g cukru
- 200 g masła
- Zielony pieprz w zalewie
- 0,5 l śmietany 36 %
- 50 g natki pietruszki
- Sól, pieprz
Kurczaka usmaż od strony skóry i włóż do piekarnika (170 st. C. / 15 minut). Gruszkę przekrój wzdłuż i obsmaż na maśle na złoty kolor, następnie przełóż do piekarnika razem z kurczakiem. Cykorię pokrój na małe kawałki i dopraw oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Zielony pieprz lekko posiekaj, podsmaż na maśle i podlej śmietaną, poczekaj aż sos zgęstniej. Do sosu dodaj odrobinę natki pietruszki.