Pytanie na Śniadanie

DANIA Z CZERSTWEGO PIECZYWA - zupa chlebowa

Tosty francuskie z chałki lub chleba
  • Chałka lub chleb biały
  • Mleko 1 szklanka
  • Jaja 2 szt.
  • Cynamon
  • Gałka muszkatołowa
  • Masło klarowane
  • Twarożek
  • Miód
  • Mięta
  • Maliny
  • Śmietana
Suchą chałkę albo chleb pokrój na kromki. Roztrzep jaja i mleko, dopraw odrobiną soli i cynamonu i odrobinka gałki muszkatołowej. Na patelni rozgrzej masło klarowane i smaż na nim umoczone z dwóch stron kromki. Jedz ze śmietaną albo miodem lub serkiem, polej czekoladą lub dżemem. Zaszalej. A i zrób sobie kawy.

Zupa chlebowa
  • Włoszczyzna
  • Korpus z kaczki
  • Chleb razowy lub bagietka
  • Czosnek 3 zabki
  • Oliwa
  • Migdały mielone 
  • Piwo ciemne 1 szklanka
  • Jaja2 szt. 
  • Ser bursztyn
Z włoszczyzny i korpusów ugotuj rosół, odcedź i połam do niego chleb, niech nim nasiąknie. Kilka kawałków chleba przesmaż na oliwie z czosnkiem. Garść migdałów podpraż na suchej patelni i dodaj do zupy i wszystko zblenduj.  W odrobinie piwa rozbełtaj żółtka, resztę piwa zagotuj i wlej do zupy. Do piwa z jajkiem wlej kilka łyżek gorącej zupy, wymieszaj i dodaj do reszty zupy. Dopraw solą i pieprzem, posyp grzankami z czosnkiem i startym serem. Jeśli użyłem za dużo razy słowa zupa to tylko dlatego, że ta zupa to jedna z najpyszniejszych zup jakie jadłem.

Legumina z chleba
  • Chleb razowy lub bułka
  • Jaja 6 szt.
  • Cynamon
  • Goździki
  • Kardamon
  • Mleko na wszelki wypadek
Chleb połam na drobne kawałki i zmiksuj na mąkę. Sześć  żółtek rozetrzyj na puch z sześcioma łyżkami cukru, dodaj łyżkę masła palonego, szczyptę goździków i kardamonu. Wymieszaj dokładnie i dodaj starty chleb, tyle aby masa była gęsta i powoli się lała. Jeśli wsypało ci się za dużo tartego chleba, dodaj odrobinę mleka żeby rozluźnić ciasto. Teraz delikatnie mieszając dodaj pianę z ubitych pozostałych białek. Posmaruj formę do pieczenia masłem i posyp odrobiną tartego chleba wlej ciasto i piecz w 180 stopniach 30-60 minut w zależności od wielkości formy. Pod koniec pieczenia włóż patyczek do ciasta i sprawdź czy po wyjęciu jest całkiem suchy, jeśli tak to właśnie upiekła Ci się babka chlebowa, jeśli jest wilgotny ale nie przylega do niego ciasto to masz leguminę. Do leguminy możesz podać świeże owoce.
Więcej na ten temat