Pytanie na Śniadanie

Trzy pomysły na kaszę - kasza jaglana i kasza gryczana

Kasze wracają do łask. Coraz więcej osób decyduje się zastąpić nimi tradycyjne ziemniaki, biały ryż lub makaron. Większość kasz nie zawiera glutenu, jest mniej kaloryczna, zawiera bardzo dużo witamin i soli mineralnych oraz ma właściwości prozdrowotne. Sprawdź, które z nich są najzdrowsze i najlepsze. Jurek Nogal w naszej kuchni gotuje potrawy z kaszą w roli głównej. Zobacz także najmniejszą lazanię świata ugotowaną na najmniejszej kuchence!

Kasza jaglana po hultajsku z gulaszem z indyka
  • 200 g kaszy jaglanej
  • 600 – 700 ml wina wytrawnego białego
  • 3 cebule
  • Udziec z indyka z kością
  • Czosnek
  • Laska Cynamonu
  • Chilli
  • Garść śliwek lub winogron
  • Włoszczyzna i skrawki i kości na bulion
  • Liść laurowy, pieprz, sól
Ugotuj bulion na lekko przesmażonych warzywach i kościach z przyprawami. W garnku przesmaż kawałki indyka na rumiano, dodaj cebulę i smaż dalej. Gdy ta się zeszkli wrzuć śliwki lub winogrona, laskę cynamonu, czosnek i chilli, zalej bulionem i duś pod przykryciem około godziny. Gotowy dopraw solą. Kaszę jaglaną podpraż na suchej patelni, gdy będzie gorąca przelej wodą by pozbyć się goryczki. Zalej wrzątkiem tak aby przykrył kaszę, dolej wino i gotuj na małym ogniu, aż cały płyn wyparuje, a kasza będzie ugotowana.

Zapiekane w kaszy gryczanej pomidory z grzybami serem i kiełbasą
  • 0,5 kg kaszy gryczanej
  • Oliwa
  • 0,5 kg pomidorków koktajlowych
  • 10 plastrów szynki parmeńskiej lub boczku wędzonego
  • 100 g sera pleśniowego np. gorgonzola
  • 150 g sera korycińskiego
  • ½ pęta kiełbasy palcówki
  • ½ pęta kiełbasy pikantnej węgierskiej
  • 3 szt. cebuli
  • Garść grzybów leśnych lub pieczarki
  • Pieprz, sól
  • Łyżka tymianku
Kaszę podpraż na suchej patelni, dodaj oliwę i zalej osoloną wodą, ugotuj na sypko. Kiełbasy pokrój na kawałki i przesmaż z cebulą pokrojoną w piórka. Grzyby przesmaż na klarowanym maśle lub oleju, dopraw solą i pieprzem. Gotową kaszę wymieszaj z cebulą, kiełbasami, grzybami i tymiankiem. Dodaj pokruszony ser pleśniowy, wszystko wymieszaj. W brytfance wyłożonej papierem do pieczenia na dnie rozłóż plastry szynki lub boczku, wsyp kaszę z dodatkami i powciskaj pomidorki, wszystko posyp startym serem korycińskim. Piecz około pół godziny w 170 stopniach.

Kasza manna pieczona ze śliwkami
  • 200 g kaszy mannej
  • Mleko
  • 3 jajka
  • ½ kostki masła
  • 3 łyżki cukru
  • 0,5 kg śliwek
  • Cynamon lub laska wanilii
  • Garść rodzynek
Kaszę mannę wsyp do połowy mleka i dokładnie wymieszaj, odstaw na pół godziny, niech napęcznieje. Zagotuj pozostałe lekko osolone mleko z laską cynamonu lub wanilii i mieszając wlej kaszę z mlekiem. Gdy się zagotuje zmniejsz ogień i ciągle mieszając gotuj kilka minut. Dobrze gdy kasza będzie konsystencji gęstej śmietany. Ostudź kaszę. Ubij żółtka z cukrem na puch i połącz z ubitymi białkami, wszystko dodaj do zimnej kaszy i delikatnie wymieszaj. Ciasto z kaszy wyłóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch polej roztopionym masłem. W ciasto powciskaj śliwki. Piecz w 180 stopniach około godziny.
Więcej na ten temat