Jesienna sałatka ze śliwkami i fetą
- 1 op. roszponki
- 10 śliwek węgierek
- 1 op. sera typu feta
- 1 czerwona cebula
- Migdały
- Oliwa z oliwek
Śliwki umyć, pokroić na połówki, wyjąć pestki. Ser pokroić w kostkę, cebula w drobne piórka. Migdały uprażyć na suchej patelni. Umytą roszponkę ułożyć na półmisku, dodać cebulę, na wierzchu ułożyć śliwki i ser. Skropić oliwą, lekko wymieszać, posypać prażonymi migdałami.
Curry z dynią i soczewicą
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
- 2 łyżeczki startego imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 cebuli
- 1/4 szklanki czerwonej soczewicy
- 1 łyżeczka kurkumy w proszku
- 300 g dyni
- 1/2 cukinii
- 1 czerwona papryka
- 100 g zielonej fasolki szparagowej
- ostra papryczka
- 400 ml bulionu
- 200 ml mleka kokosowego
- 1 pomidor
- świeża kolendra
W garnku podsmażyć na oleju pastę curry, dodać straty imbir, starty czosnek i pokrojoną w kosteczkę cebulę, smażyć, mieszając, przez ok. 2-3 minuty. Dodać suchą soczewicę, kurkumę, 1 łyżeczkę cukru i wymieszać. Dodać obraną i pokrojoną, pokrojoną w kostkę cukinię, paprykę, pokrojoną na małe kawałeczki zieloną fasolkę oraz papryczkę chili bez pestek. Zalać ostudzonym bulionem wymieszanym z mlekiem kokosowym i zagotować. Gotować bez przykrycia przez 5 minut, dodać obranego i pokrojonego w kosteczkę pomidora i gotować jeszcze przez ok. 15 minut aż warzywa będą miękkie i sos zgęstnieje. Posypać kolendrą.
Owoce sezonowe pod kruszonką
- owoce sezonowe (maliny, śliwki, gruszki, borówki)
- 1 op. ciasteczek zbożowych
- masło
- płynny miód
Foremkę na tartę lekko smarujemy masłem, wrzucamy do niej umyte, pokrojone owoce. Ciasteczka kruszymy bardzo drobno i posypujemy owoce, na wierzch kładziemy kilka płatków masła, polewamy miodem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok 20 min. Po zapieczeniu kruszonki możemy polać likierem.