Smoothie bananowo-truskawkowe z jarmużem
Składniki na 8 porcji:
- 4 dojrzałe banany
- 450 g mrożonych truskawek
- 100 g drobnego cukru
- 250 g świeżego jarmużu
- 1 litr kefiru
Truskawki wyciągnij z opakowania i daj im 30 minut aby lekko się rozmroziły. Weź silny blender kielichowy wrzuć do niego połowę truskawek, 2 dojrzałe, obrane banany, połowę cukru, jarmużu i kefiru. Zblenduj na gładko i podawaj zimne. Zrób to samo z drugą połową.
Pieczony w soli seler z sosem vierge z kolendry, bazylii i pomidorów concasse
Składniki na 4 porcje:
- 2 duże selery
- 500 g grubej soli
- 2 całe jajka
- 2 pomidory malinowe
- 100 ml oliwy z oliwek
- pęczek kolendry, pęczek bazylii
- cytryna, sól i pieprz
Weź selery i umyj je starannie, nie obieraj. Wymieszaj grubą sól z jajkami. Suche selery opakuj szczelnie w mieszankę soli z jajkiem. Jeśli się nie przyklei owiń selery dodatkowo w folię i wstaw do rozgrzanego na 200 stopni pieca na 45 – 60 minut. Aby zrobić sos vierge sparz pomidory, obierz ze skórki, usuń pestki a miąższ pokrój w drobną kostkę. Podgrzej oliwę i gdy jest ciepła dodaj pociętą drobno bazylię i kolendrę. Wciśnij sok z cytryny. Odstaw z ognia, dosól i popieprz do smaku. Wrzuć pomidorki. Selera obierz z solnej skorupy, pokrój w cienkie plastry i serwuj z sosem vierge.
Warzywa korzeniowe z pęczakiem i miętą
- Składniki na 4 porcje:
- 400 g pęczaku kujawskiego
- 2 paczki młodej włoszczyzny
- doniczka mięty
- sól, pieprz, oliwa z oliwek, 50 g masła
Umyj dokładnie włoszczyznę, obierz. Seler, pietruszkę, marchew i cebulę pokrój w grubą kostkę. Skrop je oliwą, rozłóż na blasze, posól i popieprz. Wstaw do pieca nagrzanego na 180 stopni i piecz przez około 25 minut. Liści z włoszczyzny umyj, pokrój drobno i skrop oliwą. Opłucz pęczak i gotuj od zimnej, posolonej wody około 15 – 20 minut aż będzie miękki. Wyłóż pęczak na blachę, wrzuć do niego masło i pociętą miętę. Podawaj pęczak z warzywami i surowymi liśćmi z włoszczyzny.