Syrop z owocu czarnego bzu
- 3 szklanki owoców bzu
- 6 szklanek wody
- 50g kwasek cytrynowy
- 1,2 kg cukru na 1 litr syropu
- + połowę porcji cukru
Zmieszać wszystkie składniki i doprowadzić do wrzenia.Zostawiamy na noc.Na drugi dzień ponownie ogrzewamy do wrzenia, mieszamy. Następnie przelewamy przez sito, owoce przecieramy w miarę możliwości na sicie. Do uzyskanego soku dodajemy drugą połowę cukru. Butelki (nakrętki, korki również) i słoje dobrze wymyć i sparzyć wodą, do wygrzanych w piekarniku (szkło). Do gorących butelek/słojów wlewać gorący jeszcze syrop, zamykać. Przechowywać w ciemnym miejscu.
Powidła z owocu czarnego bzu
- 1 kg owoców bzu
- 10-25 dkg cukru
- kwas cytrynowy
Umyte i zdjęte widelcem z baldachów owoce zasypać cukrem i zostawić na noc. Na drugi dzień smażyć mieszając drewnianą łyżką na małym ogniu. Gdy powidła zgęstnieją wkładać do gorących słoików, odwracać do góry dnem. Przechowywać w ciemnym miejscu.
Konfitura z owocu dzikiej róży
- 50 dkg - owoców oczyszczonych z pestek
- 50 dkg - cukru
- 1,5 szklanki wody
Wszystko gotujemy na wolnym ogniu. Studzimy. Wkładamy do słoików.